Analiza: Ova LŠ - jedna od najdosadnijih!

Previše predvidljivosti. Najbolji su najbolji. Oni malo bolji su dovoljno bolji od ostalih. A, oni koji ne mogu da im pariraju su ispali, na vreme...

Fudbal 12.12.2014 | 12:00
Analiza: Ova LŠ - jedna od najdosadnijih!

Da li je Liga šampiona veoma lako predvidljivo takmičenje i pre njenog početka?

Nije!

Nije, jer prethodnih godina poredak timova uoči žreba za grupnu fazu takmičenja uopšte nije ličio na poredak timova na kraju grupne faze. Prošle sezone, recimo, 15 od 32 tima završila su tamo gde su bili i pre žreba, a u sezoni 2012/13 svega deset...

Dakle, bilo je tumbanja, iznanađenja, šokantnih ispadanja, itd.

Ali, da li je Liga šampiona ove sezone predvidljiva? Veoma!

Na kraju prve faze, čak 22 od 32 tima završila su tamo gde su i bila uoči žrebanja, ako konačan plasman uporedimo sa svrstavanjem u šešire! Još gore, samo DVA tima iz trećeg i četvrtog šešira uspela su da prođu među 16 najboljih, i to u istoj grupi, Bajer Leverkuzen iz trećeg i Monako iz četvrtog šešira.

To u isto vreme znači da su samo dva kluba iz prvog i drugog šešira eliminisani posle prve faze, takođe timovi iz te najujednačenije grupe, Benfika iz prvog šešira i Zenit iz drugog.

U ostalih sedam grupa, dalje su otišli timovi iz prvog i drugog šešira i to po pravilu tim redosledom. Samo je Borusija iz Dortmunda uspela da spusti nosioca grupe Arsenal u grupu podređenih. Dosadno? Prilično... Ali, to ne znači da se igrao i gledao loš fudbal, već da je ove sezone jaz između najboljih i malo manje najboljih - priličan.

Istorijski gledano, ovo je ipak incident, koji se u prethodnih deset sezona dogodio samo jednom, u sezoni 2006/07, a ako ćemo po ovim kriterijumima najzanimljivija prva faza Lige šampiona svih vremena odigrana je u sezoni 2004/05, kada je samo pet timova završilo takmičenje tamo gde je i počelo.

A, kako je počelo, tako se i završilo, verovatno najzanimljivijim finalom od kada je oformljena Liga šampiona: Liverpul - Milan u Istanbulu, od 0:3 do 3:3, pa pobeda "redsa" na penale.

I vi, verovatno koliko i mi, pratili ste utakmice Lige šampiona ove jeseni i mogli bismo da se složimo da je malo bilo onih spektakularnih. Nezvanično, najatraktivnija utakmica prve faze bila je ona u Parizu, kada je Pari Sen Žermen pobedio Barselonu 3:2, s tim da su ova dva tima odigrala i dobar meč sinoć, na zatvaranju, kada je bilo 3:1 za Katalonce.

Lep je bio i meč između Mančester sitija i Bajerna (3:2 u nadoknadi vremena), ali su u tom trenutku Bavarci već bili sigurni osvajači grupe, pa nije značilo i jednima i drugima isto...

Real - Liverpul? Ni blizu neizvesnosti u oba slučaja. Bajern - Roma? Daleko od zanimljivog. Borusija i Arsenal su odigrali dva lepa meča za gledanje, ali su im rivali u grupi bili do kolena, pa je samo bilo pitanje ko će dalje kao prvi, a ko drugi...

Ostaje nam da se nadamo da će "nokaut" faza doneti i uzbuđenja, a ne samo suv kvalitet. Da će imati ko da parira Realu, Bajernu, Barseloni, Čelsiju, da će neko testirati vojničku disciplinu Atletika, da će neko poremetiti "žabarsku" smirenost Juventusa, izazvati klinačku naivnost Arsenala, nepredvidivost Pari Sen Žermena...

U najmanju ruku, zaslužili smo to!

U ponedeljak je žreb za osminu finala, koja je na programu TEK u martu. Kada budu izvučene kuglice, za koje mnogi tvrde da su vrele i ledene, znaćemo šta da očekujemo. Ne bi bilo loše da Juve "uleti" nekome od favorita, kao "koska" ili da Arsenal izazove nečiju snagu do gornjih limita.

Španski fudbalski zanesenjaci, pozabavili su se istorijom žrebanja za "nokaut" fazu Lige šampiona i u složenu matematičku jednačinu uneli i uticaj zemlje iz koje dolaze timovi i broj bodova osvojen u prvoj fazi i mnoge druge parametre, posle čega su izračunali da je najverovatniji par osmine finala:

Čelsi - Bajer Leverkuzen (28,7% verovatnoće da se ostvari)

Prema ovom istraživanju, izgledno je da će igrati:

Borusija Dortmund - Mančester siti (24,0%)
Bajern Minhen - Arsenal (24.0%)
Monako - Šalke (23,8%)

Real, Barselona, Porto i Bajern s jedne, odnosno Juventus, Pari Sen Žermen, Šahtjor i Bazel s druge strane imaju gotovo identične šanse da sretnu jedni druge (11-14%), s tim da se zna da u osmini finala ne mogu da igraju ekipe iz: a) iste grupe u prvoj fazi, b) iste zemlje.

Ako je ova jednačina tačna, biće zabave! Konačno...

ŠEŠIR 1: Real Madrid, Barselona, Bajern Minhen, Čelsi, Benfika, Atletiko Madrid, Arsenal, Porto.

ŠEŠIR 2: Šalke, Borusija Dortmund, Juventus, Pari Sen Žermen, Šahtjor, Bazel, Zenit, Mančester siti.

ŠEŠIR 3: Bajer Leverkuzen, Olimpijakos, CSKA Moskva, Ajaks, Liverpul, Sporting, Galatasaraj, Atletik Bilbao.

ŠEŠIR 4: Anderleht, Roma, APOEL, BATE, Ludogorec, Maribor, Monako, Malme.

KONAČAN PLASMAN:

POBEDNICI: Real Madrid, Barselona, Bajern Minhen, Čelsi, MONAKO, Atletiko Madrid, Borusija, Porto.

DRUGOPLASIRANI: Šalke, Arsenal, Juventus, Pari Sen Žermen, Šahtjor, Bazel, BAJER LEVERKUZEN, Mančester siti.

LIGA EVROPE:Zenit, Olimpijakos, ROMA, Ajaks, Liverpul, Sporting, ANDERLEHT, Atletik Bilbao.

ISPALI:Benfika, CSKA, Galatasaraj, APOEL, BATE, Ludogorec, Maribor, Malme.

STATISTIKA

* Real Madrid jedini ima perfektan učinak u prvoj fazi, sa šest pobeda (18 bodova). Bajern i Čelsi imaju po pet.

* Monako i Atletiko Madrid imaju najčvršće odbrane trenutno i bez primljenog gola su u pet od šest utakmica prve faze.

* Najefikasniji tim prve faze je Čelsi sa 17 golova, jednim više od Reala, Bajerna i Porta.

* Monako ima najbolju odbranu u Ligi šampiona, samo jedan gol su primili, a do poslednje utakmice sa Zenitom bili su u situaciji da prođu dalje sa dva postignuta gola. Na toj utakmici dali su dva, pa čekaju žreb sa gol-razlikom 4:1.

* Real, Čelsi i Porto jedini su neporaženi timovi za sada u Ligi šampiona.

* Maribor, APOEL i Galatasaraj nisu zabeležili nijednu pobedu.

* APOEL je dao samo jedan gol u prvoj fazi.

* BATE Borisov novi je rekorder Lige šampiona po broju primljenih golova u prvoj fazi, 24.

* APOEL i Galatasaraj najlošiji su učesnici ove sezone u Ligi šampiona, sa jednim osvojenim bodom.

Komentari / 0

Ostavite komentar