Прекривате ли веб камеру рачунара?

Сајберкриминалци користе и веб камере, не само за крађу поверљивих података, него и за уцене и друге злонамерне акције усмерен против корисника.

Информационе технологије 11.12.2014 | 11:59
Прекривате ли веб камеру рачунара?

Око 21 одсто корисника прекрива своје веб камере јер се плаше да их сајбер шпијуни посматрају преко сопственог рачунара.

Према истраживању коју су спровеле компаније Касперскy Лаб и Б2Б Интернатионал у неким земљама, ова бројка је још већа: 40 одсто испитаника у Кини редовно покрива камеру. Њихова брига није безразложна - веб камере често могу постати ефикасно оруђе сајберкриминалаца.

Истраживање је открило да је скоро четвртина корисника (24 одсто) потпуно несвесна да је могуће да их неко посматра преко веб камере. Само 44 одсто испитаника је у потпуности свесно ове претње и признају да им због ове могућности није нимало пријатно. Важно је запамтити да хакерима на мети нису само јавне личности-свако може постати интересантан.

Постоје различити разлози за хаковање веб камера. Прво, сајбер криминалци могу да их користите да би украли поверљиве податке из пословања неке компаније, али и да би приступили финансијским подацима. Понекад непажљиви корисници још више олакшавају овај задатак хакерима, јер, например, један од десет испитаника признаје да своје поверљиве податке чува на папирићу поред компјутера. Модерна веб камера може једноставно да приказе те податке.

Друго, преваранти могу да украду компромитујуће слике жртве која није на опрезу. Оне се могу користити за уцену, или чисто ради забаве - и понижење жртве. У мају 2014. Еупопол је открио мрежу људи који унапређују, шире и користе ризичне програме који су такође били дизајнирани за шпијунирање веб камером. Истрага је започета хапшењем холандског хакера који је инфицирао компјутере 2.000 жена у нади да ће дограбити њихове интимне фотографије.

Када у обзир узмемо овакву ситуацију, нимало не изненађује податак да један од пет корисника прекрива своју веб камеру. Према овој студији, доста велики проценат корисника (6 одсто) прекрива и камере на својим мобилним телефонима (истраживање није прецизирало да ли испитаници прекривају обе камере или само предњу).

У исто време, прекривање објектива није најефикаснија метода заштите. Она ће свакако привремено спречити визуелни надзор, али ништа не чини да онемогући прислушкивање преко микрофона уграђеног у веб камеру, нити спречава пресретање фотографија када корисници укључе своје камере. Многа безбедносна решења омогућују заштиту од ризичних софтвера који “шпијунирају”преко веб камере. Ипак ово не функционише, ако програм није ризичан сам по себи (нпр, само преноси слике) или нападач користи легални софтвер у ову сврху.

Како би се осигурало да су корисници увек на опрезу од апликација које шпијунирају преко камере, и притом заштитили своју приватност без лепљиве траке, Касперскy Лаб је развио посебни Wебцам Протецтион модул и интегрисао га у Касперскy Интернет Сецуритy - Мулти-Девице. Ово решење стално надгледа приступ ка уграђеним или повезаним веб камерама и обавештава кориснике о било каквим покушајима приступа.

Извор: Мондо

Коментари / 0

Оставите коментар