Prekrivate li veb kameru računara?

Sajberkriminalci koriste i veb kamere, ne samo za krađu poverljivih podataka, nego i za ucene i druge zlonamerne akcije usmeren protiv korisnika.

Informacione tehnologije 11.12.2014 | 11:59
Prekrivate li veb kameru računara?

Oko 21 odsto korisnika prekriva svoje veb kamere jer se plaše da ih sajber špijuni posmatraju preko sopstvenog računara.

Prema istraživanju koju su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International u nekim zemljama, ova brojka je još veća: 40 odsto ispitanika u Kini redovno pokriva kameru. Njihova briga nije bezrazložna - veb kamere često mogu postati efikasno oruđe sajberkriminalaca.

Istraživanje je otkrilo da je skoro četvrtina korisnika (24 odsto) potpuno nesvesna da je moguće da ih neko posmatra preko veb kamere. Samo 44 odsto ispitanika je u potpunosti svesno ove pretnje i priznaju da im zbog ove mogućnosti nije nimalo prijatno. Važno je zapamtiti da hakerima na meti nisu samo javne ličnosti-svako može postati interesantan.

Postoje različiti razlozi za hakovanje veb kamera. Prvo, sajber kriminalci mogu da ih koristite da bi ukrali poverljive podatke iz poslovanja neke kompanije, ali i da bi pristupili finansijskim podacima. Ponekad nepažljivi korisnici još više olakšavaju ovaj zadatak hakerima, jer, naprimer, jedan od deset ispitanika priznaje da svoje poverljive podatke čuva na papiriću pored kompjutera. Moderna veb kamera može jednostavno da prikaze te podatke.

Drugo, prevaranti mogu da ukradu kompromitujuće slike žrtve koja nije na oprezu. One se mogu koristiti za ucenu, ili čisto radi zabave - i poniženje žrtve. U maju 2014. Eupopol je otkrio mrežu ljudi koji unapređuju, šire i koriste rizične programe koji su takođe bili dizajnirani za špijuniranje veb kamerom. Istraga je započeta hapšenjem holandskog hakera koji je inficirao kompjutere 2.000 žena u nadi da će dograbiti njihove intimne fotografije.

Kada u obzir uzmemo ovakvu situaciju, nimalo ne iznenađuje podatak da jedan od pet korisnika prekriva svoju veb kameru. Prema ovoj studiji, dosta veliki procenat korisnika (6 odsto) prekriva i kamere na svojim mobilnim telefonima (istraživanje nije preciziralo da li ispitanici prekrivaju obe kamere ili samo prednju).

U isto vreme, prekrivanje objektiva nije najefikasnija metoda zaštite. Ona će svakako privremeno sprečiti vizuelni nadzor, ali ništa ne čini da onemogući prisluškivanje preko mikrofona ugrađenog u veb kameru, niti sprečava presretanje fotografija kada korisnici uključe svoje kamere. Mnoga bezbednosna rešenja omogućuju zaštitu od rizičnih softvera koji “špijuniraju”preko veb kamere. Ipak ovo ne funkcioniše, ako program nije rizičan sam po sebi (npr, samo prenosi slike) ili napadač koristi legalni softver u ovu svrhu.

Kako bi se osiguralo da su korisnici uvek na oprezu od aplikacija koje špijuniraju preko kamere, i pritom zaštitili svoju privatnost bez lepljive trake, Kaspersky Lab je razvio posebni Webcam Protection modul i integrisao ga u Kaspersky Internet Security - Multi-Device. Ovo rešenje stalno nadgleda pristup ka ugrađenim ili povezanim veb kamerama i obaveštava korisnike o bilo kakvim pokušajima pristupa.

Izvor: Mondo

Komentari / 0

Ostavite komentar