Најбољи Африканци у ПЛ: Од Дрогбе до Окоче!

Без њих би најатрактивнија Лига на свету изгледала много другачије...

Фудбал 12.12.2014 | 10:40
Најбољи Африканци у ПЛ: Од Дрогбе до Окоче!

Када су средином деведесетих Енглези почели да доводе афричке фудбалере, тамнопути играчи су углавном били не толико квалитетна појачања колико атракција. Међутим, они као Радебе и Јебоа који су постали стубови неких тимова, јасно су показали да и на арфичког континенту има страшних фудбалера.

Данас су у многим екипама носиоци игре, а сви знамо шта Дрогба значи навијачима Челсија.

10. Селестин Бабајаро – Челси, Њукасл (179 утакмица, пет голова)

Вихорни леви бек, био је члан оне сјајне екипе Челсија која начинила потпуну револуцију на Острву, као тим препун странаца. Сигурно се сећате Золе, Хаселбајнка, Десаија у оним дресовима са „АУТОГЛАСС” на грудима. Пред крај каријере се преселио у Њукасл, где је и ставио тачку на играчке дане.

9. Емануел Адебајор – Арсенал, Манчестер Сити, Тотенхем (293 утакмица, 122 гола)

Дошао у Арсенал као велика нада светског фудбала из Монака, а Венгер му дао потпуно поверење. У Арсеналу је и одиграо најбољи период у каријери, док је у Ситију и Тотенхему тек просечан.

8. Тони Јебоа – Лидс (66 утакмица, 32 гола)

Један од пионира афричког таласа у Премијер лиги, познат по топовском ударцу и ненормалној физичкој спреми.

7. Нванкво Кану – Арсенал, Вест Бромвич Албион, Портсмут (412 утакмица, 79 голова)

Високи мајстор из Нигерије, оставио је дубок траг у Арсеналу, а касније био одличан и у Портсмуту. Фантастично технички надарен, прави изданак Ајаксове школе.

6. Џеј Џеј Окоча – Болтон, Хал Сити (154 утакмице, 14 голова)

Када за живота назову стадион по вама, то значи да сте легенда. Џеј Џеј Окоча је и даље у срцима навијача Болтона, највише због нестварних асистенција и дриблинга.

5. Лукас Радебе – Лидс (224 утакмице, два гола)

Капитен и вођа најбоље генерације Лидса икада. Радебе је био „шеф” Фердинанду, Кину, Смиту, Видуки, Кјуелу и осталим мајсторима из те екипе.

4. Мајкл Есијен – Челси (256 утакмица, 25 голова)

Стамени задњи везни, миљеник Жозеа Муриња, годинама је био стуб моћног Челсија. Са Плавцима дошао до две титуле првака Енглеске и трофеја у Лиги шампиона.

3. Коло Туре – Арсенал, Манчестер Сити, Ливерпул (457 утакмица, 17 голова)

Старији од браће Туре, битан део Арсеналове шампионске генерације која је изгурала читаву сезиону 2003/2004 без пораза. Коло је дуго био незаменљив део Венгерове одбране, чак и неко време играо на високом нивоу у Ситију.

2. Јаја Туре – Манчестер Сити (203 утакмице, 57 голова)

Иако су на листи имена која су дуже од Јаје на острву и нека са више трофеја, можда нико није имао толики утицај на игру као млађи Туре. Бивши Барсин везњак је вукао Сити до титуле прошле сезоне практично сам.

1. Дидије Дрогба – Челси (353 утакмице, 161 гол)

Ако би навијаче Челсија питали ко је највећа легенда клуба са Стамфорда, изненадили би се колико њих мисли да је то Дрогба. Дидије је био кључни играч у походу на Лигу шампиона, а сада се вратио да помогне Жозеу и вероватно остане у клубу и по окончању каријере.

Било је јако тешко издвојити десеторицу најбољих, али смо се потрудили да листа буде објективна, колико год да је то могуће. Верујемо да никоме неће сметати што је избор пао на Дрогбу, Есијена, Јаја Туреа, но оставићемо Вам да сами просудите да ли смо добро бирали, а у коментарима можете да изнете и своје мишљење.

Коментари / 0

Оставите коментар