Najbolji Afrikanci u PL: Od Drogbe do Okoče!

Bez njih bi najatraktivnija Liga na svetu izgledala mnogo drugačije...

Fudbal 12.12.2014 | 10:40
Najbolji Afrikanci u PL: Od Drogbe do Okoče!

Kada su sredinom devedesetih Englezi počeli da dovode afričke fudbalere, tamnoputi igrači su uglavnom bili ne toliko kvalitetna pojačanja koliko atrakcija. Međutim, oni kao Radebe i Jeboa koji su postali stubovi nekih timova, jasno su pokazali da i na arfičkog kontinentu ima strašnih fudbalera.

Danas su u mnogim ekipama nosioci igre, a svi znamo šta Drogba znači navijačima Čelsija.

10. Selestin Babajaro – Čelsi, Njukasl (179 utakmica, pet golova)

Vihorni levi bek, bio je član one sjajne ekipe Čelsija koja načinila potpunu revoluciju na Ostrvu, kao tim prepun stranaca. Sigurno se sećate Zole, Haselbajnka, Desaija u onim dresovima sa „AUTOGLASS” na grudima. Pred kraj karijere se preselio u Njukasl, gde je i stavio tačku na igračke dane.

9. Emanuel Adebajor – Arsenal, Mančester Siti, Totenhem (293 utakmica, 122 gola)

Došao u Arsenal kao velika nada svetskog fudbala iz Monaka, a Venger mu dao potpuno poverenje. U Arsenalu je i odigrao najbolji period u karijeri, dok je u Sitiju i Totenhemu tek prosečan.

8. Toni Jeboa – Lids (66 utakmica, 32 gola)

Jedan od pionira afričkog talasa u Premijer ligi, poznat po topovskom udarcu i nenormalnoj fizičkoj spremi.

7. Nvankvo Kanu – Arsenal, Vest Bromvič Albion, Portsmut (412 utakmica, 79 golova)

Visoki majstor iz Nigerije, ostavio je dubok trag u Arsenalu, a kasnije bio odličan i u Portsmutu. Fantastično tehnički nadaren, pravi izdanak Ajaksove škole.

6. Džej Džej Okoča – Bolton, Hal Siti (154 utakmice, 14 golova)

Kada za života nazovu stadion po vama, to znači da ste legenda. Džej Džej Okoča je i dalje u srcima navijača Boltona, najviše zbog nestvarnih asistencija i driblinga.

5. Lukas Radebe – Lids (224 utakmice, dva gola)

Kapiten i vođa najbolje generacije Lidsa ikada. Radebe je bio „šef” Ferdinandu, Kinu, Smitu, Viduki, Kjuelu i ostalim majstorima iz te ekipe.

4. Majkl Esijen – Čelsi (256 utakmica, 25 golova)

Stameni zadnji vezni, miljenik Žozea Murinja, godinama je bio stub moćnog Čelsija. Sa Plavcima došao do dve titule prvaka Engleske i trofeja u Ligi šampiona.

3. Kolo Ture – Arsenal, Mančester Siti, Liverpul (457 utakmica, 17 golova)

Stariji od braće Ture, bitan deo Arsenalove šampionske generacije koja je izgurala čitavu sezionu 2003/2004 bez poraza. Kolo je dugo bio nezamenljiv deo Vengerove odbrane, čak i neko vreme igrao na visokom nivou u Sitiju.

2. Jaja Ture – Mančester Siti (203 utakmice, 57 golova)

Iako su na listi imena koja su duže od Jaje na ostrvu i neka sa više trofeja, možda niko nije imao toliki uticaj na igru kao mlađi Ture. Bivši Barsin veznjak je vukao Siti do titule prošle sezone praktično sam.

1. Didije Drogba – Čelsi (353 utakmice, 161 gol)

Ako bi navijače Čelsija pitali ko je najveća legenda kluba sa Stamforda, iznenadili bi se koliko njih misli da je to Drogba. Didije je bio ključni igrač u pohodu na Ligu šampiona, a sada se vratio da pomogne Žozeu i verovatno ostane u klubu i po okončanju karijere.

Bilo je jako teško izdvojiti desetoricu najboljih, ali smo se potrudili da lista bude objektivna, koliko god da je to moguće. Verujemo da nikome neće smetati što je izbor pao na Drogbu, Esijena, Jaja Turea, no ostavićemo Vam da sami prosudite da li smo dobro birali, a u komentarima možete da iznete i svoje mišljenje.

Komentari / 0

Ostavite komentar