Сарадња у области царинских прописа

У Београду је данас одржан регионални састанак царинских управа БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе на којем је договорена будућа сарадња у области царинских прописа.

Регион 09.12.2014 | 16:51
Сарадња у области царинских прописа

Регионални састанак водили су директор УИО БиХ Миро Џакула, директор Управе царина Србије Милош Томић, директор Царинске управе Хрватске Златко Грабар и директор Управе Царина Црне Горе Владан Јоковић, саопштено је из УИО БиХ.

Џакула је на састанку представио организацију УИО и нагласио важност регионалне сарадње царинских администрација.

"У данашњим условима пословања нема баш никаквих препрека да наша размјена података и информација буде увијек бар за корак испред оних чија је основна задаћа избјегавање плаћања обавеза према држави", рекао је Џакула.

Он је додао да ће квалитетнијом сарадњом царинских служби земаља региона сви уредни порески обвезници добити могућност лакшег и једноставнијег пословања са државним органима.

На састанку у Београду директор Царинске управе Хрватске Златко Грабар презентовао је изазове приступа царинске администрације Европској унији.

У том смислу представљени су примјена и прилагођавање законодавства, увођење нових процесних система и успостављање е-Царине, те реорганизација цијеле царинске службе.

Из УИО БиХ саопштено је да ће након састанка директора царинских служби на нивоу четири царинске администрације услиједити оперативни састанци и активности на терену у виду заједничких акција и обука мобилних тимова, сарадње у области анализе ризика, те боље контроле поврата ПДВ-а у путничком саобраћају.

Коментари / 0

Оставите коментар