Saradnja u oblasti carinskih propisa

U Beogradu je danas održan regionalni sastanak carinskih uprava BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore na kojem je dogovorena buduća saradnja u oblasti carinskih propisa.

Region 09.12.2014 | 16:51
Saradnja u oblasti carinskih propisa

Regionalni sastanak vodili su direktor UIO BiH Miro Džakula, direktor Uprave carina Srbije Miloš Tomić, direktor Carinske uprave Hrvatske Zlatko Grabar i direktor Uprave Carina Crne Gore Vladan Joković, saopšteno je iz UIO BiH.

Džakula je na sastanku predstavio organizaciju UIO i naglasio važnost regionalne saradnje carinskih administracija.

"U današnjim uslovima poslovanja nema baš nikakvih prepreka da naša razmjena podataka i informacija bude uvijek bar za korak ispred onih čija je osnovna zadaća izbjegavanje plaćanja obaveza prema državi", rekao je Džakula.

On je dodao da će kvalitetnijom saradnjom carinskih službi zemalja regiona svi uredni poreski obveznici dobiti mogućnost lakšeg i jednostavnijeg poslovanja sa državnim organima.

Na sastanku u Beogradu direktor Carinske uprave Hrvatske Zlatko Grabar prezentovao je izazove pristupa carinske administracije Evropskoj uniji.

U tom smislu predstavljeni su primjena i prilagođavanje zakonodavstva, uvođenje novih procesnih sistema i uspostavljanje e-Carine, te reorganizacija cijele carinske službe.

Iz UIO BiH saopšteno je da će nakon sastanka direktora carinskih službi na nivou četiri carinske administracije uslijediti operativni sastanci i aktivnosti na terenu u vidu zajedničkih akcija i obuka mobilnih timova, saradnje u oblasti analize rizika, te bolje kontrole povrata PDV-a u putničkom saobraćaju.

Komentari / 0

Ostavite komentar