Ускоро оптужнице за Боснића, Чаушевића, Лијановиће

Горан Салиховић, главни тужилац Тужилаштва БиХ, рекао је да не постоје неспоразуми на релацији Тужилаштво БиХ - Суд БиХ, јер сви поступају у складу са законом.

Босна и Херцеговина 06.12.2014 | 10:35
Ускоро оптужнице за Боснића, Чаушевића, Лијановиће

Он је рекао да нису тачне информације да оптужнице које ради Тужилаштво БиХ, а тичу се ратних злочина, нису квалитетне, и додао, да се квалитет оптужница мјери потврђеним оптужницама, те да у овој години Тужилаштво има 46 потврђених оптужница против 86 лица.

Према његовим ријечима, нема неспоразума између њега и предсједнице Суда БиХ.

"Можда је моја изјава погодила неке људе из правосуђа када сам рекао да нисам задовољан одлуком Суда због укидања дијела пресуде у случају "Турковић". Нисам задовољан одлукама о укидању пресуда о корупцији, али у смислу тога да ли поштујем одлуке Суда и одлуке сваког судије - поштујем. Нема никаквих сукоба у Суду", рекао је Салиховић.

На критике да посљедњих мјесеци велике акције хапшења на крају исходе пуштањем актера да се бране са слободе, као што је у случајевима Чаушевић, Лијановића, Боснић и још неких, Салиховић каже да то за Тужилаштво није минус.

"Тужилаштво предлаже мјеру притвора. То је мјера којом се обезбјеђује да лакше дођемо до оптужнице. Није проблем што предложимо притвор, а Суд не прихвати, али у свим овим случајевима Суд је одредио притвор, па га онда укинуо, јер су сматрали да нема више разлога за одређивање притвора и ми ту не видимо проблем".

"У неким случајевима се жалимо, у некима не. Што се тиче Билала Боснића, Тужилаштво се жалило и враћен је у притвор у петак ујутро. Лијановићима је био одређен притвор, па је Суд прихватио и онда сам укинуо притвор. Пуштање из притвора не мора значити да је неко слободан, чак добијамо простор да још темељитије радимо", каже главни тужилац.

Салиховић сматра да постоје сви елементи да се убрзо подигне оптужница у предмету "Боснић и други", као и за Лијановиће и Чаушевића. Додао је, да није сигуран да ће бити до краја године, али да ће бити веома брзо.

 

Извор: Агенције

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ФБИ

06.12.2014 10:50

Ста је са оптузницом за организовани сверц цигарета и криминал преко граничног прелаза Стрмица .Сипа је доставила комплетан извјештај Тужилаштву БиХ још 2010. године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

видовњак

06.12.2014 13:36

Заиста срамно је, да један од највеци криминалних активности у историји од оснивања границне полиције, јер се радило о највецој запљени цигарета од оснивања Дрзавне Границне Слузбе БиХ, остане неистразен. Подсјетицемо знања ради српски полицајац границар је разоткрио сверц цигарета из БиХ за Хрватску преко прелаза Стрмица. Документовао га и пријавио. Сипа упозната доставила извјестај тузиластву БиХ у вези овог криминала и сверца. Остаје нејасно засто границна полиција никад није спровела интерну истрагу око тог сверца по слузбеној дузности. Остаје нејасно засто је Границна полиција БиХ' годинама скривала тај сверц као и пријетње које су упуцене том полициском слузбенику. Засто по том питању са безбедоносног аспекта по слузбеној дузности нико у границној полицији није затразио или пак спровео истрагу. Кога и од цега је скривала границна полиција БиХ на целу са Ковацем Думанцицем и Јурицем. Немогуце је да се ради о слуцајности јер се радило о добро увезаном сверцу и криминалу који је цак доводјен у мрезу подрске бас у то вријеме одбјеглом хаском оптузенику Анти Готовини. Стога и не цуде свјесни пропусти унутар тог полициског органа о опструкцији и неспроводјењу истраге по два слуцаја једно пријетње полициском слузбенику и спрецавање врсења слузбене дузности а друго како би се открило ко је организатор сверца наруцилац или посиљалац. Остаје нејасно засто је и унутрасња контрола границне полиције скривала сав овај криминал годинама поготово у својим редовима због свјесних и оцигледних пропуста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

струмпфета

06.12.2014 19:25

Циста илустрација да се устав БиХ примјењује према свим градјанима једнако, конкретно према Србима јер ово сто је овај полицајац урадио а заузврат прозивио зна и суд БиХ и тузиластво и велика је мрља и срамота дрзаве БиХ која је пала на испиту борбе против криминала и корупције јер умјесто да институције застите полицајца оне га деградирају и сиканирају а фактицки су амнестирали изврсиоце ланц кријумцарења цигарета тј одговорне. Или је ово само зато сто је момак Србин.

ОДГОВОРИТЕ