Uskoro optužnice za Bosnića, Čauševića, Lijanoviće

Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH, rekao je da ne postoje nesporazumi na relaciji Tužilaštvo BiH - Sud BiH, jer svi postupaju u skladu sa zakonom.

Bosna i Hercegovina 06.12.2014 | 10:35
Uskoro optužnice za Bosnića, Čauševića, Lijanoviće

On je rekao da nisu tačne informacije da optužnice koje radi Tužilaštvo BiH, a tiču se ratnih zločina, nisu kvalitetne, i dodao, da se kvalitet optužnica mjeri potvrđenim optužnicama, te da u ovoj godini Tužilaštvo ima 46 potvrđenih optužnica protiv 86 lica.

Prema njegovim riječima, nema nesporazuma između njega i predsjednice Suda BiH.

"Možda je moja izjava pogodila neke ljude iz pravosuđa kada sam rekao da nisam zadovoljan odlukom Suda zbog ukidanja dijela presude u slučaju "Turković". Nisam zadovoljan odlukama o ukidanju presuda o korupciji, ali u smislu toga da li poštujem odluke Suda i odluke svakog sudije - poštujem. Nema nikakvih sukoba u Sudu", rekao je Salihović.

Na kritike da posljednjih mjeseci velike akcije hapšenja na kraju ishode puštanjem aktera da se brane sa slobode, kao što je u slučajevima Čaušević, Lijanovića, Bosnić i još nekih, Salihović kaže da to za Tužilaštvo nije minus.

"Tužilaštvo predlaže mjeru pritvora. To je mjera kojom se obezbjeđuje da lakše dođemo do optužnice. Nije problem što predložimo pritvor, a Sud ne prihvati, ali u svim ovim slučajevima Sud je odredio pritvor, pa ga onda ukinuo, jer su smatrali da nema više razloga za određivanje pritvora i mi tu ne vidimo problem".

"U nekim slučajevima se žalimo, u nekima ne. Što se tiče Bilala Bosnića, Tužilaštvo se žalilo i vraćen je u pritvor u petak ujutro. Lijanovićima je bio određen pritvor, pa je Sud prihvatio i onda sam ukinuo pritvor. Puštanje iz pritvora ne mora značiti da je neko slobodan, čak dobijamo prostor da još temeljitije radimo", kaže glavni tužilac.

Salihović smatra da postoje svi elementi da se ubrzo podigne optužnica u predmetu "Bosnić i drugi", kao i za Lijanoviće i Čauševića. Dodao je, da nije siguran da će biti do kraja godine, ali da će biti veoma brzo.

 

Izvor: Agencije

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

FBI

06.12.2014 10:50

Sta je sa optuznicom za organizovani sverc cigareta i kriminal preko graničnog prelaza Strmica .Sipa je dostavila kompletan izvještaj Tužilaštvu BiH još 2010. godine.

ODGOVORITE
Name

vidovnjak

06.12.2014 13:36

Zaista sramno je, da jedan od najveci kriminalnih aktivnosti u istoriji od osnivanja granicne policije, jer se radilo o najvecoj zapljeni cigareta od osnivanja Drzavne Granicne Sluzbe BiH, ostane neistrazen. Podsjeticemo znanja radi srpski policajac granicar je razotkrio sverc cigareta iz BiH za Hrvatsku preko prelaza Strmica. Dokumentovao ga i prijavio. Sipa upoznata dostavila izvjestaj tuzilastvu BiH u vezi ovog kriminala i sverca. Ostaje nejasno zasto granicna policija nikad nije sprovela internu istragu oko tog sverca po sluzbenoj duznosti. Ostaje nejasno zasto je Granicna policija BiH' godinama skrivala taj sverc kao i prijetnje koje su upucene tom policiskom sluzbeniku. Zasto po tom pitanju sa bezbedonosnog aspekta po sluzbenoj duznosti niko u granicnoj policiji nije zatrazio ili pak sproveo istragu. Koga i od cega je skrivala granicna policija BiH na celu sa Kovacem Dumancicem i Juricem. Nemoguce je da se radi o slucajnosti jer se radilo o dobro uvezanom svercu i kriminalu koji je cak dovodjen u mrezu podrske bas u to vrijeme odbjeglom haskom optuzeniku Anti Gotovini. Stoga i ne cude svjesni propusti unutar tog policiskog organa o opstrukciji i nesprovodjenju istrage po dva slucaja jedno prijetnje policiskom sluzbeniku i sprecavanje vrsenja sluzbene duznosti a drugo kako bi se otkrilo ko je organizator sverca narucilac ili posiljalac. Ostaje nejasno zasto je i unutrasnja kontrola granicne policije skrivala sav ovaj kriminal godinama pogotovo u svojim redovima zbog svjesnih i ociglednih propusta.

ODGOVORITE
Name

strumpfeta

06.12.2014 19:25

Cista ilustracija da se ustav BiH primjenjuje prema svim gradjanima jednako, konkretno prema Srbima jer ovo sto je ovaj policajac uradio a zauzvrat prozivio zna i sud BiH i tuzilastvo i velika je mrlja i sramota drzave BiH koja je pala na ispitu borbe protiv kriminala i korupcije jer umjesto da institucije zastite policajca one ga degradiraju i sikaniraju a fakticki su amnestirali izvrsioce lanc krijumcarenja cigareta tj odgovorne. Ili je ovo samo zato sto je momak Srbin.

ODGOVORITE