Српски тајкуни највише улажу у безрепе мачке

У острво Мен, офшор зону у Ирском мору, познато по специјалној врсти љубимаца, наши бизнисмени су „инвестирали“ 25 милиона евра.

Србија 06.12.2014 | 09:06
Српски тајкуни највише улажу у безрепе мачке

После Босне и Херцеговине, друга најпривлачнија инвестициона дестинација домаћих привредника је Острво Мен. У ову офшор зону, познату по безрепим мачкама, они су у првој половини ове године уложили 25 милиона евра.

Острво Мен налази се у Ирском мору, између Велике Британије и Ирске. То је један од најбољих офшор финансијских центара, који, како се наводи у реклами, има „стабилну економију захваљујући хиљадугодишњој владавини парламентарне демократије“. Офшор зона значи да су порези ниски и да се лако, без много питања и провера, могу оснивати фирме.

Рудници и дијаманти

Осим на Острву Мен, наши привредници улагали су и у Хонгконг, који се такође води као офшор зона, али и у Гану и Мозамбик. Махмуд Бушатлија, консултант за страна улагања, каже за Курир да је право улагање оно у Босну и Херцеговину, а за Хонгконг кратко каже: „Они тамо само нас чекају да уложимо“. Гана је занимљива за улагање у руднике злата и дијаманата, али то је за велике играче, које ми немамо.

"Са Острвом је јасно да то неко извлачи новац. Тамо нема контроле прихода, не плаћају се порези на профит, само нека такса. Практично, кад оде тамо новац, спасли сте га од нашег пореског система. Не види се, а и не види се ко ће купити вилу у Лондону", каже у шали Бушатлија.

Ипак, он истиче да држава није оштећена због неплаћања пореза, али јесте јер новац није уложен овде.

Разлози

Разлоге за улагање на Острво Мен и Милан Ковачевић, саветник страних улагача, види у томе што је можда неко тамо ставио новац, како би преко нове фирме нешто и радио.

"Можда ће пребацити власништво над неком фирмом у Србији на то офшор предузеће, па се званично код нас неће знати ко је власник. Могуће је да је новац пребачен и због других погодности, мањих пореза приликом улагања у неке друге земље", истиче он.

 

Извор: Курир

Коментари / 0

Оставите коментар