Srpski tajkuni najviše ulažu u bezrepe mačke

U ostrvo Men, ofšor zonu u Irskom moru, poznato po specijalnoj vrsti ljubimaca, naši biznismeni su „investirali“ 25 miliona evra.

Srbija 06.12.2014 | 09:06
Srpski tajkuni najviše ulažu u bezrepe mačke

Posle Bosne i Hercegovine, druga najprivlačnija investiciona destinacija domaćih privrednika je Ostrvo Men. U ovu ofšor zonu, poznatu po bezrepim mačkama, oni su u prvoj polovini ove godine uložili 25 miliona evra.

Ostrvo Men nalazi se u Irskom moru, između Velike Britanije i Irske. To je jedan od najboljih ofšor finansijskih centara, koji, kako se navodi u reklami, ima „stabilnu ekonomiju zahvaljujući hiljadugodišnjoj vladavini parlamentarne demokratije“. Ofšor zona znači da su porezi niski i da se lako, bez mnogo pitanja i provera, mogu osnivati firme.

Rudnici i dijamanti

Osim na Ostrvu Men, naši privrednici ulagali su i u Hongkong, koji se takođe vodi kao ofšor zona, ali i u Ganu i Mozambik. Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, kaže za Kurir da je pravo ulaganje ono u Bosnu i Hercegovinu, a za Hongkong kratko kaže: „Oni tamo samo nas čekaju da uložimo“. Gana je zanimljiva za ulaganje u rudnike zlata i dijamanata, ali to je za velike igrače, koje mi nemamo.

"Sa Ostrvom je jasno da to neko izvlači novac. Tamo nema kontrole prihoda, ne plaćaju se porezi na profit, samo neka taksa. Praktično, kad ode tamo novac, spasli ste ga od našeg poreskog sistema. Ne vidi se, a i ne vidi se ko će kupiti vilu u Londonu", kaže u šali Bušatlija.

Ipak, on ističe da država nije oštećena zbog neplaćanja poreza, ali jeste jer novac nije uložen ovde.

Razlozi

Razloge za ulaganje na Ostrvo Men i Milan Kovačević, savetnik stranih ulagača, vidi u tome što je možda neko tamo stavio novac, kako bi preko nove firme nešto i radio.

"Možda će prebaciti vlasništvo nad nekom firmom u Srbiji na to ofšor preduzeće, pa se zvanično kod nas neće znati ko je vlasnik. Moguće je da je novac prebačen i zbog drugih pogodnosti, manjih poreza prilikom ulaganja u neke druge zemlje", ističe on.

 

Izvor: Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar