Бебе се смрзавају без струје и гријања!

Око 20.000 мјештана општине Мајданпек, међу којима су и бебе и труднице, јуче и прекјуче се смрзавало због хаварије на електромрежи, коју је у понедјељак по подне проузроковала јака ледена киша и снажни удари ветра!

Србија 03.12.2014 | 11:12
Бебе се смрзавају без струје и гријања!

У граду нема ни воде, мобилне и фиксне телефоније, а затворене су и школе и вртићи.

- Више од 20 сати седимо у хладном. Покрили смо се свим ћебадима које имамо у кући, али не помаже. Син од три године се прехладио, али пошто у болници немају агрегат, вратили су нас кући. Не раде ни апотеке, ни бензинске пумпе. Таксисти су престали да возе, све радње су затворене. Ситуација је неподношљива! - прича за Курир Верица Стаменковић.

Драматично је било и у понедјељак увече у породилишту Опште болнице Мајданпек, гдје је Јелена Стојановић (32), у потпуном мраку, у хладној болничкој соби, на свијет донијела дјевојчицу. Тек рођену бебу од смрзавања су спасли радници Рудника бакра Мајданпек, који су донијели агрегат. Рудари су током јучерашњег дана покушавали да оспособе и још један агрегат.

И МУП пружа максималну помоћ. Небојша Петровић, извршни директор за пренос електричне енергије у „Електромрежи Србије“, каже да су сви људски и материјални ресурси активирани. Услови за рад су изузетно тешки, а због леда и јаког вјетра су угрожени и животи радника.

Дејан Вагнер, предсједник општине Мајданпек, најавио је да ће евакуисати град ако до данас не буду поправљени кварови на далеководима.

Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације, рекао је за Курир да очекује да се ситуација у Мајданпеку нормализује и додао да је већи снијег најављен тек за 15 дана, те да упозорава на опасност од наноса на аутопуту Нови Сад-Суботица.

- Још данас је на снази упозорење на јак вјетар, а од четвртка се очекује умјерено јак, брзине око десет метара у секунди - каже за Горан Михајловић, метеоролог.

ШТА ЈЕ СВЕ УНИШТИЛА ЛЕДЕНА СТИХИЈА

- Кварови на електромрежи довели до прекида струје и у Доњем Милановцу и Бору, али су у току дана отклоњени.

- Запослени у Руднику бакра Мајданпек ложењем ватре покушавали су да спријече смрзавање опреме.

- У Браничевском округу без струје било десетак села у општини Велико Градиште.

- На површинском копу рудника угља „Дрмно“ Костолац долазило је до обустављања рада багера због јаког вјетра.

- Због вјетра, који дува брзином до 100 километара на сат, заустављена је пловидба Дунавом од Костолца до Голупца. Таласи су велики и по неколико метра.

Извор: Курир

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Синдјелиц

03.12.2014 10:51

То је катастрофа у одрзавању свих јавних и привредних објеката у РС све је остарело и у фази распадања, цим прва киса или ветар дуне нема струје по селима али ето стигло је и градове, али како ствари стоје маме и тате нису гласале за промене па им се недузна деца због њиховог избора мрзну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

03.12.2014 13:13

Хоћемо сви у град шта ће нам село да можемо живјети у топлом кад год хоћемо

ОДГОВОРИТЕ