Bebe se smrzavaju bez struje i grijanja!

Oko 20.000 mještana opštine Majdanpek, među kojima su i bebe i trudnice, juče i prekjuče se smrzavalo zbog havarije na elektromreži, koju je u ponedjeljak po podne prouzrokovala jaka ledena kiša i snažni udari vetra!

Srbija 03.12.2014 | 11:12
Bebe se smrzavaju bez struje i grijanja!

U gradu nema ni vode, mobilne i fiksne telefonije, a zatvorene su i škole i vrtići.

- Više od 20 sati sedimo u hladnom. Pokrili smo se svim ćebadima koje imamo u kući, ali ne pomaže. Sin od tri godine se prehladio, ali pošto u bolnici nemaju agregat, vratili su nas kući. Ne rade ni apoteke, ni benzinske pumpe. Taksisti su prestali da voze, sve radnje su zatvorene. Situacija je nepodnošljiva! - priča za Kurir Verica Stamenković.

Dramatično je bilo i u ponedjeljak uveče u porodilištu Opšte bolnice Majdanpek, gdje je Jelena Stojanović (32), u potpunom mraku, u hladnoj bolničkoj sobi, na svijet donijela djevojčicu. Tek rođenu bebu od smrzavanja su spasli radnici Rudnika bakra Majdanpek, koji su donijeli agregat. Rudari su tokom jučerašnjeg dana pokušavali da osposobe i još jedan agregat.

I MUP pruža maksimalnu pomoć. Nebojša Petrović, izvršni direktor za prenos električne energije u „Elektromreži Srbije“, kaže da su svi ljudski i materijalni resursi aktivirani. Uslovi za rad su izuzetno teški, a zbog leda i jakog vjetra su ugroženi i životi radnika.

Dejan Vagner, predsjednik opštine Majdanpek, najavio je da će evakuisati grad ako do danas ne budu popravljeni kvarovi na dalekovodima.

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, rekao je za Kurir da očekuje da se situacija u Majdanpeku normalizuje i dodao da je veći snijeg najavljen tek za 15 dana, te da upozorava na opasnost od nanosa na autoputu Novi Sad-Subotica.

- Još danas je na snazi upozorenje na jak vjetar, a od četvrtka se očekuje umjereno jak, brzine oko deset metara u sekundi - kaže za Goran Mihajlović, meteorolog.

ŠTA JE SVE UNIŠTILA LEDENA STIHIJA

- Kvarovi na elektromreži doveli do prekida struje i u Donjem Milanovcu i Boru, ali su u toku dana otklonjeni.

- Zaposleni u Rudniku bakra Majdanpek loženjem vatre pokušavali su da spriječe smrzavanje opreme.

- U Braničevskom okrugu bez struje bilo desetak sela u opštini Veliko Gradište.

- Na površinskom kopu rudnika uglja „Drmno“ Kostolac dolazilo je do obustavljanja rada bagera zbog jakog vjetra.

- Zbog vjetra, koji duva brzinom do 100 kilometara na sat, zaustavljena je plovidba Dunavom od Kostolca do Golupca. Talasi su veliki i po nekoliko metra.

Izvor: Kurir

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sindjelic

03.12.2014 10:51

To je katastrofa u odrzavanju svih javnih i privrednih objekata u RS sve je ostarelo i u fazi raspadanja, cim prva kisa ili vetar dune nema struje po selima ali eto stiglo je i gradove, ali kako stvari stoje mame i tate nisu glasale za promene pa im se neduzna deca zbog njihovog izbora mrznu.

ODGOVORITE
Name

kole

03.12.2014 13:13

Hoćemo svi u grad šta će nam selo da možemo živjeti u toplom kad god hoćemo

ODGOVORITE