СДС: Божо Љубић је прекршио Пословник


Данас засједа стари сазив Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на којем се очекује заказивање конститутивне сједнице овог дома најкасније до 10. децембра.

Босна и Херцеговина 03.12.2014 | 10:35
СДС: Божо Љубић је прекршио Пословник

Предсједавајући Колегијума у старом сазиву Божо Љубић казао је јуче како не очекује приједлоге за ново руководство Дома до саме сједнице, "јер још није познато ни које ће странке чинити већину на нивоу БиХ".

Опструкције

- Заказаћемо сједницу са дневним редом. Њу ће као најстарији посланик водити Мирсад Ђонлагић до избора новог руководства. Не очекујем никакве приједлоге за нови сазив Колегијума, а избор Шефика Џаферовића је интерна одлука СДА, истакао је Љубић.

Уз Џаферовића, у новом руководству Представничког дома ПСБиХ сједиће и Борјана Кришто (ХДЗБиХ), а свог кандидата имаће и Савез за промјене (СДС, ПДП, НДП).

У СДС-у очекују како ће на првој сједници бити изабрано ново руководство Дома, као и чланови Комисије за избор Савјета министара БиХ.

- Некоректно је од оних који одлазе са власти то што опструишу сједницу. Љубић је прекршио Пословник Дома, јер су сви посланици требали добити материјал за сједницу најкасније у понедјељак, казала нам је нова/стара посланица СДС-а у Представничком дому Александра Пандуревић.

Потпредсједник СДА и нови члан руководства Дома Шефик Џаферовић казао нам је како се сједница досад требала одржати у пуном капацитету.

Испуњени услови

- Није требало чекати задње дане уставног рока за заказивање сједнице. Колегијум у старом сазиву само је дужан сазвати сједницу и то је сав њихов посао и уставна обавеза. Није на њима да се баве тиме има ли већине и ко је чини. Створени су сви услови за избор мандатара за састав Савјета министара БиХ, као и попуњавање свих министарских позиција, јер је конституисано Предсједништво БиХ, а слиједи конституисање Представничког дома. Нема разлога за чекање, поручио је Џаферовић.

У новом сазиву Представничког дома ПСБиХ сједиће десет посланика из СДА, шест чланова СНСД-а, по пет из СДС-а, Демократске фронте и ХДЗ-а БиХ, а три из СДП-а БиХ. По један мандат освојили су ХДЗ 1990 и БПС - Сефер Халиловић, као и А СДА, СББ ће у клупама имати четири посланика, а једно мјесто осигурали су и НДП - ПДП и ДНС.

Извор: Ослобођење

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бхф

04.12.2014 09:17

Сви сте ви прекршили пословник кад сте себи ставили плату 10 пута већу од просјечне плате,плус све остало ко да смо ЕУ,али неће моћи довијека,реални сектор је на кољенима...

ОДГОВОРИТЕ