SDS: Božo Ljubić je prekršio Poslovnik


Danas zasjeda stari saziv Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojem se očekuje zakazivanje konstitutivne sjednice ovog doma najkasnije do 10. decembra.

Bosna i Hercegovina 03.12.2014 | 10:35
SDS: Božo Ljubić je prekršio Poslovnik

Predsjedavajući Kolegijuma u starom sazivu Božo Ljubić kazao je juče kako ne očekuje prijedloge za novo rukovodstvo Doma do same sjednice, "jer još nije poznato ni koje će stranke činiti većinu na nivou BiH".

Opstrukcije

- Zakazaćemo sjednicu sa dnevnim redom. Nju će kao najstariji poslanik voditi Mirsad Đonlagić do izbora novog rukovodstva. Ne očekujem nikakve prijedloge za novi saziv Kolegijuma, a izbor Šefika Džaferovića je interna odluka SDA, istakao je Ljubić.

Uz Džaferovića, u novom rukovodstvu Predstavničkog doma PSBiH sjediće i Borjana Krišto (HDZBiH), a svog kandidata imaće i Savez za promjene (SDS, PDP, NDP).

U SDS-u očekuju kako će na prvoj sjednici biti izabrano novo rukovodstvo Doma, kao i članovi Komisije za izbor Savjeta ministara BiH.

- Nekorektno je od onih koji odlaze sa vlasti to što opstruišu sjednicu. Ljubić je prekršio Poslovnik Doma, jer su svi poslanici trebali dobiti materijal za sjednicu najkasnije u ponedjeljak, kazala nam je nova/stara poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević.

Potpredsjednik SDA i novi član rukovodstva Doma Šefik Džaferović kazao nam je kako se sjednica dosad trebala održati u punom kapacitetu.

Ispunjeni uslovi

- Nije trebalo čekati zadnje dane ustavnog roka za zakazivanje sjednice. Kolegijum u starom sazivu samo je dužan sazvati sjednicu i to je sav njihov posao i ustavna obaveza. Nije na njima da se bave time ima li većine i ko je čini. Stvoreni su svi uslovi za izbor mandatara za sastav Savjeta ministara BiH, kao i popunjavanje svih ministarskih pozicija, jer je konstituisano Predsjedništvo BiH, a slijedi konstituisanje Predstavničkog doma. Nema razloga za čekanje, poručio je Džaferović.

U novom sazivu Predstavničkog doma PSBiH sjediće deset poslanika iz SDA, šest članova SNSD-a, po pet iz SDS-a, Demokratske fronte i HDZ-a BiH, a tri iz SDP-a BiH. Po jedan mandat osvojili su HDZ 1990 i BPS - Sefer Halilović, kao i A SDA, SBB će u klupama imati četiri poslanika, a jedno mjesto osigurali su i NDP - PDP i DNS.

Izvor: Oslobođenje

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bhf

04.12.2014 09:17

Svi ste vi prekršili poslovnik kad ste sebi stavili platu 10 puta veću od prosječne plate,plus sve ostalo ko da smo EU,ali neće moći dovijeka,realni sektor je na koljenima...

ODGOVORITE