Свађа Хрвата и Словенаца: Чија је крањска кобасица?

Словенија је пристала на компромис о крањској кобасици, према којем ће хрватски произвођачи своју "крањску" под тим именом моћи да продају још 15 година.

Регион 18.11.2014 | 21:38
Свађа Хрвата и Словенаца: Чија је крањска кобасица?

Међутим, јавност је увјерена да је министар пољопривреде Дејан Жидан доживио "пораз" од хрватског колеге Тихомира Јаковине, оцјењује љубљанско "Дело".

Етнолог Јанез Богатај, један од иницијатора и аутора заштите крањске кобасице као словеначког производа с географским поријеклом, каже да је компромисни предлог Европске комисије, с којим су се сложиле обије стране у спору, "лудост без преседана" и да је 15 година "апсолутно предуго раздобље".

"Без обзира што министар Жидан говори да је такво ријешење за Словенију прихватљиво, оно за њега значи пораз", наводи престижни дневник и додаје да је таквом резултату кумовала и "наивност" словеначког кобасичарског кластера "Крањска клобаса".

Наиме, њихови представници су хрватским колегама показали цјелокупну документацију о заштити крањске кобасице, још прије него што су документа послали у Брисел, што је била и основа за хрватски приговор који је довео до европског компромиса.

Министар Јаковина је, након сусрета са Жиданом рекао да ће хрватска прехрамбена индустрија у прелазном 15.годишњем периоду моћи да производи и продаје крањску кобасицу, што је раздобље у којему би се морала прилагодити и наћи друго име бренда.

"Хрватска је уложила приговор, а Европска комисија је донијела одлуку. Нећу рећи да можемо да будемо задовољни, али морамо да прихватимо компромисно рјешење", поручио је Јаковина, док је Жидан истакао да обије државе имају и добар заједнички пројекат за заштиту истарске пршуте, након што је европској реги

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ГЛУХО

18.11.2014 20:46

МОЗДА ФАКТИЦКИ КОНЦИТИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шабан

19.11.2014 19:39

Оног ко је поједе. Кончитини су папци.

ОДГОВОРИТЕ