Svađa Hrvata i Slovenaca: Čija je kranjska kobasica?

Slovenija je pristala na kompromis o kranjskoj kobasici, prema kojem će hrvatski proizvođači svoju "kranjsku" pod tim imenom moći da prodaju još 15 godina.

Region 18.11.2014 | 21:38
Svađa Hrvata i Slovenaca: Čija je kranjska kobasica?

Međutim, javnost je uvjerena da je ministar poljoprivrede Dejan Židan doživio "poraz" od hrvatskog kolege Tihomira Jakovine, ocjenjuje ljubljansko "Delo".

Etnolog Janez Bogataj, jedan od inicijatora i autora zaštite kranjske kobasice kao slovenačkog proizvoda s geografskim porijeklom, kaže da je kompromisni predlog Evropske komisije, s kojim su se složile obije strane u sporu, "ludost bez presedana" i da je 15 godina "apsolutno predugo razdoblje".

"Bez obzira što ministar Židan govori da je takvo riješenje za Sloveniju prihvatljivo, ono za njega znači poraz", navodi prestižni dnevnik i dodaje da je takvom rezultatu kumovala i "naivnost" slovenačkog kobasičarskog klastera "Kranjska klobasa".

Naime, njihovi predstavnici su hrvatskim kolegama pokazali cjelokupnu dokumentaciju o zaštiti kranjske kobasice, još prije nego što su dokumenta poslali u Brisel, što je bila i osnova za hrvatski prigovor koji je doveo do evropskog kompromisa.

Ministar Jakovina je, nakon susreta sa Židanom rekao da će hrvatska prehrambena industrija u prelaznom 15.godišnjem periodu moći da proizvodi i prodaje kranjsku kobasicu, što je razdoblje u kojemu bi se morala prilagoditi i naći drugo ime brenda.

"Hrvatska je uložila prigovor, a Evropska komisija je donijela odluku. Neću reći da možemo da budemo zadovoljni, ali moramo da prihvatimo kompromisno rješenje", poručio je Jakovina, dok je Židan istakao da obije države imaju i dobar zajednički projekat za zaštitu istarske pršute, nakon što je evropskoj regi

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

GLUHO

18.11.2014 20:46

MOZDA FAKTICKI KONCITINA.

ODGOVORITE
Name

Šaban

19.11.2014 19:39

Onog ko je pojede. Končitini su papci.

ODGOVORITE