Тензије порасле, стабилност није угрожена

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да се Србија у вези са посетом албанског премијера Едија Раме показала у добром светлу, да се тензије јесу подигле, али да то неће угрозити стабилност, као и
да није остварен циљ да се иде корак даље у међусобним односима.

Србија 11.11.2014 | 18:25
Тензије порасле, стабилност није угрожена

Дачић је ипак навео да је остварено то да ће премијер Вуцић ићи у узвратну посету Албанији, да ће Рама поново посетити Србију у децембру у оквиру састанака кинеског премијера са председницима влада 16 земаља у Београду и да се разговара.

Он је подвукао да су амбасадори Квинте у данашњем разговору са премијером позитивно оценили понашање Србије и њеног премијера и у том тону говорили и о уздржаности која је показана.

Постоји дипломатска пракса приликом оваквих посета где земље немају баш најбоље односе, рекао је Дачић за Б92 и навео да је Рама ту праксу прекршио.

Одговарајући на питања у вези са Рамином посетом Прешеву, Дачић је оценио да су поједине његове изјаве "бесмислене" и да се "петља у нешто што није његово".

Како је рекао, Рама не треба да говори о положају Срба на Косову и Метохији и да то упоређује са положајем албанске националне мањине у Прешеву и на југу Србије.

Он је додао да би могао да говори о положају албанске националне мањине када би се (посланик) Риза Халими презивао Халимић, нагласивши да у Албанији нигде не може да се нађе презиме на -ић и да је тамо на сцени албанизација српске националне мањине.

Дачић је запитао и да ли је неко видео заставу Косова у Прешеву и још једном запитао што онда Рама прича о статусу Срба на Косову. Да ли је то можда све "велика Албанија", запитао је Дачић.

Упитан да ли ће повратак Војислава Шешеља из Хага утицати на стабилност земље Дачић је рекао да на Шешеља не гледа као на политички већ као на хуманитарни феномен.

Ако неко у 21. веку мисли да су Сплит, Задар у Србији онда се то може тумачити као нешто озбиљно, рекао је Дачић, оценивши да је политика лидера радикала застарела и да не види да било ко данас у Србији заговара такву политику.

То је хуманитарно питање - не видим политичку опасност, рекао је Дачић.

Он је, говорећи о реконструкцији владе, рекао да га то не брине и да је то посао премијера.

Како је навео, са Вучићем је до сада имао добру сарадњу и сматра да су заједнички остварили циљеве од државног интереса.


Коментари / 0

Оставите коментар