Tenzije porasle, stabilnost nije ugrožena

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija u vezi sa posetom albanskog premijera Edija Rame pokazala u dobrom svetlu, da se tenzije jesu podigle, ali da to neće ugroziti stabilnost, kao i
da nije ostvaren cilj da se ide korak dalje u međusobnim odnosima.

Srbija 11.11.2014 | 18:25
Tenzije porasle, stabilnost nije ugrožena

Dačić je ipak naveo da je ostvareno to da će premijer Vucić ići u uzvratnu posetu Albaniji, da će Rama ponovo posetiti Srbiju u decembru u okviru sastanaka kineskog premijera sa predsednicima vlada 16 zemalja u Beogradu i da se razgovara.

On je podvukao da su ambasadori Kvinte u današnjem razgovoru sa premijerom pozitivno ocenili ponašanje Srbije i njenog premijera i u tom tonu govorili i o uzdržanosti koja je pokazana.

Postoji diplomatska praksa prilikom ovakvih poseta gde zemlje nemaju baš najbolje odnose, rekao je Dačić za B92 i naveo da je Rama tu praksu prekršio.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa Raminom posetom Preševu, Dačić je ocenio da su pojedine njegove izjave "besmislene" i da se "petlja u nešto što nije njegovo".

Kako je rekao, Rama ne treba da govori o položaju Srba na Kosovu i Metohiji i da to upoređuje sa položajem albanske nacionalne manjine u Preševu i na jugu Srbije.

On je dodao da bi mogao da govori o položaju albanske nacionalne manjine kada bi se (poslanik) Riza Halimi prezivao Halimić, naglasivši da u Albaniji nigde ne može da se nađe prezime na -ić i da je tamo na sceni albanizacija srpske nacionalne manjine.

Dačić je zapitao i da li je neko video zastavu Kosova u Preševu i još jednom zapitao što onda Rama priča o statusu Srba na Kosovu. Da li je to možda sve "velika Albanija", zapitao je Dačić.

Upitan da li će povratak Vojislava Šešelja iz Haga uticati na stabilnost zemlje Dačić je rekao da na Šešelja ne gleda kao na politički već kao na humanitarni fenomen.

Ako neko u 21. veku misli da su Split, Zadar u Srbiji onda se to može tumačiti kao nešto ozbiljno, rekao je Dačić, ocenivši da je politika lidera radikala zastarela i da ne vidi da bilo ko danas u Srbiji zagovara takvu politiku.

To je humanitarno pitanje - ne vidim političku opasnost, rekao je Dačić.

On je, govoreći o rekonstrukciji vlade, rekao da ga to ne brine i da je to posao premijera.

Kako je naveo, sa Vučićem je do sada imao dobru saradnju i smatra da su zajednički ostvarili ciljeve od državnog interesa.


Komentari / 0

Ostavite komentar