Човић је добио понуду која се не одбија

Предсједништво Странке демократске акције данас одржава сједницу на којој ће разматрати коначне резултате Општих избора 2014, које је саопштила Централна изборна комисија БиХ.

Босна и Херцеговина 10.11.2014 | 18:38
Човић је добио понуду која се не одбија

Јуче је потписан споразум између СДА, ДФ-а и Савеза за промјене о државном нивоу, те је остао још ХДЗ БиХ да одлучи хоће ли се прикључити овој већини или не.

Замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић рекао је како се није чуо са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, али да ће то свакако учинити.

"То је понуда која се не да одбити јер је то све на линији онога о чему смо раније разговарали с господином Човићем и пакет онога за шта је заинтересован, а биће таква да се вјероватно не може одбити, кренувши од саме чињенице да је господин Комшић спреман понудити оно што Лагумџија није био спреман, а ту је и комплетан дио који се односи на Хрвате у Федералној влади. Мислим да ће Човић штитити интересе Хрвата и прихватити овакву сарадњу", рекао је Изетбеговић прије почетка сједнице Предсједништва странке.

На питање шта ће се десити ако Човић одбије сарадњу, јер према натписима медија, није био одушевљен синоћњим споразумом, Изетбеговић је казао како ни он "није био одушевљен када је Човић сјео с Додиком у Мостару" и, како је рекао, "покушао све довести пред свршен чин".

"Но, то је политика, рачунице, трговина и компромис. Ми желимо направити корак у другом смјеру, прихватити нове односе у БиХ, пакете који се односе на Хрвате у Влади. Овај папир је понуђен свакоме, и Додику и мањим странкама у БиХ, и мислим да је добар документ", рекао је Изетбеговић.

Приликом ранијих разговора са ХДЗ-ом и СНСД-ом Изетбеговић је казао да ће се власт конституисати од дна ка врху, односно од кантона до државног нивоа. Но, синоћњим споразумом направљено је супротно и договори о формирању власти кренули су с државног нивоа ка кантонима.

"Ми смо казали да ћемо чекати да се заврши та укрштеница у РС-у. Рекао сам да је на нивоу ентитета побиједио СНСД, а на нивоу државе Младен Иванић. Ми имамо ту један баланс када је ријеч о броју посланика 7:7. Сада када имамо та два блока плус Иванић имамо омјер 8:7. Пратимо вољу народа и гласача и из РС-а", казао је Изетбеговић.

Замјеник предсједника СДА казао је како би било добро имати једнообразну власт на свим нивоима, али да није немогуће урадити и неку врсту симетричне власти која ће функционисати и понудити нешто ново у односу на ово што смо имали у посљедњих осам година.

"Јуче сте чули људе из Савеза за промјене, они су заиста коначно спремни за један искорак који би стаблизирао државу БиХ. Споразум с њима садржи клаузуле које се односе на недискриминацију, запошљавање, образовни систем, заступљеност етничких група и грађана кроз читаву структуру. То смо потписали и то значи бољи положај Срба у ФБиХ, те Бошњака и Хрвата у РС-у", нагласио је.

Извор:Клиx.ба

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

ОКСИГЕН

10.11.2014 17:49

Син аутора "Исламске декларције" би утабаним стопама свога оца. Овај човјек који Турску призива на Балкан и велича њене неоосманске Апетите и вође, међутим, заборавља да је БиХ већински хришћанска земља и да ће ту чуњеницу морати прихватити... Што више Европе, европских вриједности и цивилизације , то мање Оријента...Тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вулин

10.11.2014 17:49

Понуда коју Цовиц не смије прихватити јер садрзи ставку о борби против корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Торбица

10.11.2014 17:51

Ста ли це сад Милорад да покуса, вероватно це претити да це се укинути Република Српска или це звати у помоц ПАТРИЈАРХА. Али сад му нема спаса, кад заврси у Туњицама треба му омогуцити да му једном мјесецно молитву оцита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живојин

10.11.2014 17:57

Нико од Срба не треба да подржава Жељка Комшића. Са Бакиром пажљиво. Они не воле Српску, не воле Србију. Све српске странке требају спустити лопту. Ј..али вас блокови. Има нас милион, направити велику српску коалицију и имајте 78 српских посланика. Ви краткорочни скоројевићи из оба блока, и напаљени површни читаоци политичких игара. Памет у главу Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бице боље свима

10.11.2014 18:04

Људи нека нам буде само боље, није вазно ни име ни презиме, манимо се подјела битно је само да нам је добро и да идемо напријед.Ове странке то управо могу да ураде за нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фритз

10.11.2014 18:12

Ако је ово тачно, онда ова Додикова власт на нивоу Републике Српске, са мршава 42 посланика, не може дуго трајати, ако уопште буде састављена. Хајде Перо издигни Фикус ефендију, боље је бити премијер него боксерска врећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анализа

10.11.2014 18:14

Не волим политицаре у БиХ, али морам признат да су ово Изетбеговиц и Босиц до сад маестрално одрадили. Додик је пред сломом, покусаце да направи јос неки ексцес хускањем народа, прјетњама итд али крај му је близу без икакве дилеме. Његов пајдо из Херцеговине Цовиц одреце га се кад схвати да нема алтернативе, јер ЕПП стоји иза Иваница Изетбеговица и Босица, а ЕПП и Меркелова не зеле Додика. То је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

санса

10.11.2014 18:41

Све људске договоре треба испостовати,а надам се да је овај текав. Нема прјетњи и уцјана нити једне стране. Савез је показао слогу сто је највазније, мислим ако це кренути људима набоље да је ово права ствар за све. Нема прјетњи, уцјена, кабадахија. Мислим да се ради о равноправним партнерима које предводе Изетбеговиц и Босиц. Сансу треба искористити и створити услове за бољи зивот свима. Цеститке свима на веома мудром водјењу и понасању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

10.11.2014 18:53

Искрено се надам да ће ове странке успјети у формирању државне власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

10.11.2014 18:59

Ма нема од те власти ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хидроген

10.11.2014 19:04

Пхвала за све! Овдје нема мјеста национализму и ста је неко рекао или не, вец да се овоме народу помогне... Доста је висе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синан

10.11.2014 19:09

@ОКСИГЕН Исламска Декларација је написана онда када босански муслимани нису имали никакав компас о својој будућности након распада Југославије, касније је и сам Алија Изетбеговић побио ту декларацију, а његов син Бакир потпуно оградио. БиХ нема аспирације бити Исламска држава нити Техеран како каже Додик, већ чланица ЕУ, модерна држава, и то је став СВИХ Бошњачких политичких партија. Једини ко прича о Исламској декларацији је Милорад Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@оксиген

10.11.2014 19:14

И ја би могао казати сљедеце -насљедник политике хаског оптузеника Радована Карадзица,политике која је нањела пуно зла,политике која је створила РС сада потписује реформски документ,да ли је Босиц био бас искрен јуцер?Као Босњак нисам ни ја претјерано сретан али босњацки политицари морају разговарати са легитимно изабраним српским политицарима како би сви заједно исли напријед,увазавајуци постојеци уставни поредак БиХ.Теске теме око којих се не слазу требају оставити по страни,како би се створиле претпоставке да народ зиви боље.Ста је алтернатива?Доста је конфликата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qуеен

10.11.2014 19:19

Знам да није популарно ово што ћу рећи, али ја спадам у оне који нису гласали на изборима. Имам свој посао и плату и не зависим о ниједном од два блока. СДС/ПДП се нису прославили од 2002-2006, ваљда су научили лекцију. Додик је одлично политички бранио РС, али је економска политика била доста лоша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јебим

10.11.2014 19:21

Колико се "воле" Хрвати и Бошњаци нарочито у Мостару, Човић једва чека да потпише споразум са Изетбеговићем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзевдет

10.11.2014 19:27

Тацно је да су се ове странке уозбиљиле и добро за цитав народ у Босни без било какве разлике, само јос моје мисљење да није ДФ мислим Зељко Комсиц извадио документ и сви се слозили и по мом мисљењу да нико није у минусу не би ниста било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

10.11.2014 19:28

Писи пропало чим прије, то боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

10.11.2014 19:36

Богами је овог Бакира неко довео у ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

10.11.2014 19:42

СНСД има 6. СДС има 5. НДП 1, ДНС 1. То је што се тиче Срба из РС. Значи СНСД и ДНС имају 7, а СДС и ПДП-НДП 6. И Иванић један је 7. Пат позиција. А шта ако СНСД састави владу, и узме 3 у Дому народа... па не може ништа да прође, ниједан закон, ни буџет, ништа ако њих тројица не дођу. А опет Иванић је члан предсједништва, није то мала ствар. Ово ће бити игранка, коју ће разријешити Драган Човић, надмудривање. Он је једини незаобилазан, сви се остали могу обићи

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјокица

10.11.2014 19:51

Није лако Цовицу,нуди му се све,нема јаку аргументацију за одбити јуцерасњи документ осим вратити дуг другу Додику сто је помогао избор Беванде.Ако сам га разумио он је за опцију ко је у власти у ентитетима да буде у власти и на нивоу БиХ.А ста да рецимо од 14 мандата из РС 10 припада Савезу за промјене,дакле на дрзавном нивоу да су партије око СДС побједници а на нивоу ентитета да су рецимо губитници,да ли би и тада тразио да 4 посланика СНСД цине власт на нивоу БиХ?Тренутно је стање 7 према 7 плус Иваниц у корист Савеза за промјене.Такодјер и на нивоу Републике Српске стање је пола пола тако да је аргументација Цовица да се не постује воља вецине неодрзива,у ентитету Републике Српске немамо оцигледног побједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

10.11.2014 19:53

Ово више подсећа на "платформу" из 2010 год. а знамо како је иста завршила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико_битан

10.11.2014 20:08

Ре/ОКСИГЕН- људино постена када несто крене зло и наопако е онда се дављеник хвата за сламку, јбг лоса и теорија једно додику и теби пасу, а никако да преустис о било којем другом "пројекту" на овим просторима, као ми не знамо нистна, ето ти и додо знате све.Ја лицно оно не узимам за озбиљно хахаха цак ми лици на сулудост али сану пројекат је био бас зајебан, осјетили смо га сви од триглава до гевгелије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобра

10.11.2014 20:11

Бранко, иде умиј се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко, Република Српска

10.11.2014 20:19

Што је мени ова моја Република Српска најдража и најљепша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доста висе СТРААААХ!

10.11.2014 20:34

Дајте људи уозбиљите се. Ово је година 2014. Каква Исламска декларација. Укуцајте на Гоогле има текст декларације, ма ни слова о некаквој великој Босни, унитарној Босни, само о реформи муслимана у свјету. Не помиње се ни Југославија ни Босна ни Босњаци. Цовјек је написао теолоско дјело сто су комунисти протумацили као напад на комунизам а тај текст се мозе процитат за пола сата, а то политицари користе и они њихови и ови наси за лозење народа. Доста висе! Јебала вас декаларација. Док се прицао о декларација Додик и Лагумдзија су запослили дјецу својих функционера у институције по Сарајеву, у дрзвана предузеца у Електропреносе парце курце, све редом..хало љдуи мало се уозбиљите нисмо висе овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рр

10.11.2014 20:34

Само полако не журите мораће Изетбеговић код Човића и Додика или у опозицију са СДС-ом

ОДГОВОРИТЕ
Name

@бранко

10.11.2014 20:38

Ово није ни налик Платформи из 2010,Цовицу се нуде све позиције које припадају хрватском народу док је Златко Лагумдзија правио експеримент са правасима и бољитком негирајуци вецинску вољу Хрвата који су били изабрали убједљиво ХДЗ.Српски народ је заступљен кроз легитимно изабране представнике из реда Савеза за промјене који узимају све позиције које припадају српском народу,код српског народа немамо изразену побједу једног од два блока тако да Савез за промјене који има подрску половице бирацког тијела мозе заступати интересе српског народа.Дакле нема слицности,осим сто се мозе закљуцити да Цовиц треба вратити дуг Додику и сад се налази у незахвалној позицији и треба бити веци СНСД овац од Додика.Бити релативни побједник на изборима ниста не знаци ако немате тзв.коалициони капацитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВалтерТНТ

10.11.2014 21:54

Бакир као Дон Вито Цорлеоне а Младен Иваниц као Лука Браззи. Понуда која се не одбија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

По оцјенама...

10.11.2014 22:29

...неких коментара се да примјетити да Бошњаци прате овај сајт! Дапаче, активно судјелују и поново подмећу Комшићијску политику...Знамо ми хрвати добро тко је Бакир, а тко Жељко так да Драган зна с ким има посла... То су људи који у пет минута промјене мишљење бар три пута...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

10.11.2014 22:44

Мозда сад и стварно додје до неког референдума, јер Додик висе нема власт у Сарајеву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

11.11.2014 06:44

за оxигена! Дезертер Доддик ће да спашава Републику Српску? Знаш ли ти шта причаш уопште? Вјероватно си и ти један од њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ко си ти

11.11.2014 07:30

Па и ти ћеш добити понуду која се не одбија и онда сте квит, илузорно је причати о овим гестовима дотичних, готово је, а ништа није готово, ко коме овде може нешто на нареди, нико, значи мораће се поштовати већина и воља грађана, а то се зна! Мада Бакир вешто користи стандардну неслогу код Срба, историја нас ништа научила није, а имали смо толико примера, сигурно нам Бакир мисли добро, 100% неби гласао за СДС да сам знао да између њих и овог орангутана постоји оволика љубав, изиграли су поверење бирача, то ће врло брзо осетити, јер ко са овим тикве сади код Срба му се не пише добро, живи били па видели!

ОДГОВОРИТЕ