Čović je dobio ponudu koja se ne odbija

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije danas održava sjednicu na kojoj će razmatrati konačne rezultate Opštih izbora 2014, koje je saopštila Centralna izborna komisija BiH.

Bosna i Hercegovina 10.11.2014 | 18:38
Čović je dobio ponudu koja se ne odbija

Juče je potpisan sporazum između SDA, DF-a i Saveza za promjene o državnom nivou, te je ostao još HDZ BiH da odluči hoće li se priključiti ovoj većini ili ne.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je kako se nije čuo sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, ali da će to svakako učiniti.

"To je ponuda koja se ne da odbiti jer je to sve na liniji onoga o čemu smo ranije razgovarali s gospodinom Čovićem i paket onoga za šta je zainteresovan, a biće takva da se vjerovatno ne može odbiti, krenuvši od same činjenice da je gospodin Komšić spreman ponuditi ono što Lagumdžija nije bio spreman, a tu je i kompletan dio koji se odnosi na Hrvate u Federalnoj vladi. Mislim da će Čović štititi interese Hrvata i prihvatiti ovakvu saradnju", rekao je Izetbegović prije početka sjednice Predsjedništva stranke.

Na pitanje šta će se desiti ako Čović odbije saradnju, jer prema natpisima medija, nije bio oduševljen sinoćnjim sporazumom, Izetbegović je kazao kako ni on "nije bio oduševljen kada je Čović sjeo s Dodikom u Mostaru" i, kako je rekao, "pokušao sve dovesti pred svršen čin".

"No, to je politika, računice, trgovina i kompromis. Mi želimo napraviti korak u drugom smjeru, prihvatiti nove odnose u BiH, pakete koji se odnose na Hrvate u Vladi. Ovaj papir je ponuđen svakome, i Dodiku i manjim strankama u BiH, i mislim da je dobar dokument", rekao je Izetbegović.

Prilikom ranijih razgovora sa HDZ-om i SNSD-om Izetbegović je kazao da će se vlast konstituisati od dna ka vrhu, odnosno od kantona do državnog nivoa. No, sinoćnjim sporazumom napravljeno je suprotno i dogovori o formiranju vlasti krenuli su s državnog nivoa ka kantonima.

"Mi smo kazali da ćemo čekati da se završi ta ukrštenica u RS-u. Rekao sam da je na nivou entiteta pobijedio SNSD, a na nivou države Mladen Ivanić. Mi imamo tu jedan balans kada je riječ o broju poslanika 7:7. Sada kada imamo ta dva bloka plus Ivanić imamo omjer 8:7. Pratimo volju naroda i glasača i iz RS-a", kazao je Izetbegović.

Zamjenik predsjednika SDA kazao je kako bi bilo dobro imati jednoobraznu vlast na svim nivoima, ali da nije nemoguće uraditi i neku vrstu simetrične vlasti koja će funkcionisati i ponuditi nešto novo u odnosu na ovo što smo imali u posljednjih osam godina.

"Juče ste čuli ljude iz Saveza za promjene, oni su zaista konačno spremni za jedan iskorak koji bi stablizirao državu BiH. Sporazum s njima sadrži klauzule koje se odnose na nediskriminaciju, zapošljavanje, obrazovni sistem, zastupljenost etničkih grupa i građana kroz čitavu strukturu. To smo potpisali i to znači bolji položaj Srba u FBiH, te Bošnjaka i Hrvata u RS-u", naglasio je.

Izvor:Klix.ba

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

ОКСИГЕН

10.11.2014 17:49

Син аутора "Исламске декларције" би утабаним стопама свога оца. Овај човјек који Турску призива на Балкан и велича њене неоосманске Апетите и вође, међутим, заборавља да је БиХ већински хришћанска земља и да ће ту чуњеницу морати прихватити... Што више Европе, европских вриједности и цивилизације , то мање Оријента...Тачка.

ODGOVORITE
Name

Vulin

10.11.2014 17:49

Ponuda koju Covic ne smije prihvatiti jer sadrzi stavku o borbi protiv korupcije.

ODGOVORITE
Name

Dragan Torbica

10.11.2014 17:51

Sta li ce sad Milorad da pokusa, verovatno ce pretiti da ce se ukinuti Republika Srpska ili ce zvati u pomoc PATRIJARHA. Ali sad mu nema spasa, kad zavrsi u Tunjicama treba mu omoguciti da mu jednom mjesecno molitvu ocita.

ODGOVORITE
Name

Živojin

10.11.2014 17:57

Niko od Srba ne treba da podržava Željka Komšića. Sa Bakirom pažljivo. Oni ne vole Srpsku, ne vole Srbiju. Sve srpske stranke trebaju spustiti loptu. J..ali vas blokovi. Ima nas milion, napraviti veliku srpsku koaliciju i imajte 78 srpskih poslanika. Vi kratkoročni skorojevići iz oba bloka, i napaljeni površni čitaoci političkih igara. Pamet u glavu Srbi.

ODGOVORITE
Name

Bice bolje svima

10.11.2014 18:04

Ljudi neka nam bude samo bolje, nije vazno ni ime ni prezime, manimo se podjela bitno je samo da nam je dobro i da idemo naprijed.Ove stranke to upravo mogu da urade za nas.

ODGOVORITE
Name

Fritz

10.11.2014 18:12

Ako je ovo tačno, onda ova Dodikova vlast na nivou Republike Srpske, sa mršava 42 poslanika, ne može dugo trajati, ako uopšte bude sastavljena. Hajde Pero izdigni Fikus efendiju, bolje je biti premijer nego bokserska vreća.

ODGOVORITE
Name

Analiza

10.11.2014 18:14

Ne volim politicare u BiH, ali moram priznat da su ovo Izetbegovic i Bosic do sad maestralno odradili. Dodik je pred slomom, pokusace da napravi jos neki eksces huskanjem naroda, prjetnjama itd ali kraj mu je blizu bez ikakve dileme. Njegov pajdo iz Hercegovine Covic odrece ga se kad shvati da nema alternative, jer EPP stoji iza Ivanica Izetbegovica i Bosica, a EPP i Merkelova ne zele Dodika. To je to.

ODGOVORITE
Name

sansa

10.11.2014 18:41

Sve ljudske dogovore treba ispostovati,a nadam se da je ovaj tekav. Nema prjetnji i ucjana niti jedne strane. Savez je pokazao slogu sto je najvaznije, mislim ako ce krenuti ljudima nabolje da je ovo prava stvar za sve. Nema prjetnji, ucjena, kabadahija. Mislim da se radi o ravnopravnim partnerima koje predvode Izetbegovic i Bosic. Sansu treba iskoristiti i stvoriti uslove za bolji zivot svima. Cestitke svima na veoma mudrom vodjenju i ponasanju.

ODGOVORITE
Name

Geography

10.11.2014 18:53

Iskreno se nadam da će ove stranke uspjeti u formiranju državne vlasti

ODGOVORITE
Name

lik

10.11.2014 18:59

Ma nema od te vlasti nista.

ODGOVORITE
Name

hidrogen

10.11.2014 19:04

Phvala za sve! Ovdje nema mjesta nacionalizmu i sta je neko rekao ili ne, vec da se ovome narodu pomogne... Dosta je vise!

ODGOVORITE
Name

Sinan

10.11.2014 19:09

@ОКСИГЕН Islamska Deklaracija je napisana onda kada bosanski muslimani nisu imali nikakav kompas o svojoj budućnosti nakon raspada Jugoslavije, kasnije je i sam Alija Izetbegović pobio tu deklaraciju, a njegov sin Bakir potpuno ogradio. BiH nema aspiracije biti Islamska država niti Teheran kako kaže Dodik, već članica EU, moderna država, i to je stav SVIH Bošnjačkih političkih partija. Jedini ko priča o Islamskoj deklaraciji je Milorad Dodik.

ODGOVORITE
Name

@oksigen

10.11.2014 19:14

I ja bi mogao kazati sljedece -nasljednik politike haskog optuzenika Radovana Karadzica,politike koja je nanjela puno zla,politike koja je stvorila RS sada potpisuje reformski dokument,da li je Bosic bio bas iskren jucer?Kao Bosnjak nisam ni ja pretjerano sretan ali bosnjacki politicari moraju razgovarati sa legitimno izabranim srpskim politicarima kako bi svi zajedno isli naprijed,uvazavajuci postojeci ustavni poredak BiH.Teske teme oko kojih se ne slazu trebaju ostaviti po strani,kako bi se stvorile pretpostavke da narod zivi bolje.Sta je alternativa?Dosta je konflikata.

ODGOVORITE
Name

Queen

10.11.2014 19:19

Znam da nije popularno ovo što ću reći, ali ja spadam u one koji nisu glasali na izborima. Imam svoj posao i platu i ne zavisim o nijednom od dva bloka. SDS/PDP se nisu proslavili od 2002-2006, valjda su naučili lekciju. Dodik je odlično politički branio RS, ali je ekonomska politika bila dosta loša.

ODGOVORITE
Name

Jebim

10.11.2014 19:21

Koliko se "vole" Hrvati i Bošnjaci naročito u Mostaru, Čović jedva čeka da potpiše sporazum sa Izetbegovićem.

ODGOVORITE
Name

dzevdet

10.11.2014 19:27

Tacno je da su se ove stranke uozbiljile i dobro za citav narod u Bosni bez bilo kakve razlike, samo jos moje misljenje da nije DF mislim Zeljko Komsic izvadio dokument i svi se slozili i po mom misljenju da niko nije u minusu ne bi nista bilo.

ODGOVORITE
Name

miro

10.11.2014 19:28

Pisi propalo čim prije, to bolje.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

10.11.2014 19:36

Bogami je ovog Bakira neko doveo u red.

ODGOVORITE
Name

Realno

10.11.2014 19:42

SNSD ima 6. SDS ima 5. NDP 1, DNS 1. To je što se tiče Srba iz RS. Znači SNSD i DNS imaju 7, a SDS i PDP-NDP 6. I Ivanić jedan je 7. Pat pozicija. A šta ako SNSD sastavi vladu, i uzme 3 u Domu naroda... pa ne može ništa da prođe, nijedan zakon, ni budžet, ništa ako njih trojica ne dođu. A opet Ivanić je član predsjedništva, nije to mala stvar. Ovo će biti igranka, koju će razriješiti Dragan Čović, nadmudrivanje. On je jedini nezaobilazan, svi se ostali mogu obići

ODGOVORITE
Name

djokica

10.11.2014 19:51

Nije lako Covicu,nudi mu se sve,nema jaku argumentaciju za odbiti jucerasnji dokument osim vratiti dug drugu Dodiku sto je pomogao izbor Bevande.Ako sam ga razumio on je za opciju ko je u vlasti u entitetima da bude u vlasti i na nivou BiH.A sta da recimo od 14 mandata iz RS 10 pripada Savezu za promjene,dakle na drzavnom nivou da su partije oko SDS pobjednici a na nivou entiteta da su recimo gubitnici,da li bi i tada trazio da 4 poslanika SNSD cine vlast na nivou BiH?Trenutno je stanje 7 prema 7 plus Ivanic u korist Saveza za promjene.Takodjer i na nivou Republike Srpske stanje je pola pola tako da je argumentacija Covica da se ne postuje volja vecine neodrziva,u entitetu Republike Srpske nemamo ociglednog pobjednika.

ODGOVORITE
Name

Branko

10.11.2014 19:53

Ово више подсећа на "платформу" из 2010 год. а знамо како је иста завршила.

ODGOVORITE
Name

niko_bitan

10.11.2014 20:08

Re/OKSIGEN- ljudino postena kada nesto krene zlo i naopako e onda se davljenik hvata za slamku, jbg losa i teorija jedno dodiku i tebi pasu, a nikako da preustis o bilo kojem drugom "projektu" na ovim prostorima, kao mi ne znamo nistna, eto ti i dodo znate sve.Ja licno ono ne uzimam za ozbiljno hahaha cak mi lici na suludost ali sanu projekat je bio bas zajeban, osjetili smo ga svi od triglava do gevgelije

ODGOVORITE
Name

Cobra

10.11.2014 20:11

Branko, ide umij se.

ODGOVORITE
Name

Гојко, Република Српска

10.11.2014 20:19

Што је мени ова моја Република Српска најдража и најљепша.

ODGOVORITE
Name

dosta vise STRAAAAH!

10.11.2014 20:34

Dajte ljudi uozbiljite se. Ovo je godina 2014. Kakva Islamska deklaracija. Ukucajte na Google ima tekst deklaracije, ma ni slova o nekakvoj velikoj Bosni, unitarnoj Bosni, samo o reformi muslimana u svjetu. Ne pominje se ni Jugoslavija ni Bosna ni Bosnjaci. Covjek je napisao teolosko djelo sto su komunisti protumacili kao napad na komunizam a taj tekst se moze procitat za pola sata, a to politicari koriste i oni njihovi i ovi nasi za lozenje naroda. Dosta vise! Jebala vas dekalaracija. Dok se pricao o deklaracija Dodik i Lagumdzija su zaposlili djecu svojih funkcionera u institucije po Sarajevu, u drzvana preduzeca u Elektroprenose parce kurce, sve redom..halo ljdui malo se uozbiljite nismo vise ovce.

ODGOVORITE
Name

rr

10.11.2014 20:34

Samo polako ne žurite moraće Izetbegović kod Čovića i Dodika ili u opoziciju sa SDS-om

ODGOVORITE
Name

@branko

10.11.2014 20:38

Ovo nije ni nalik Platformi iz 2010,Covicu se nude sve pozicije koje pripadaju hrvatskom narodu dok je Zlatko Lagumdzija pravio eksperiment sa pravasima i boljitkom negirajuci vecinsku volju Hrvata koji su bili izabrali ubjedljivo HDZ.Srpski narod je zastupljen kroz legitimno izabrane predstavnike iz reda Saveza za promjene koji uzimaju sve pozicije koje pripadaju srpskom narodu,kod srpskog naroda nemamo izrazenu pobjedu jednog od dva bloka tako da Savez za promjene koji ima podrsku polovice birackog tijela moze zastupati interese srpskog naroda.Dakle nema slicnosti,osim sto se moze zakljuciti da Covic treba vratiti dug Dodiku i sad se nalazi u nezahvalnoj poziciji i treba biti veci SNSD ovac od Dodika.Biti relativni pobjednik na izborima nista ne znaci ako nemate tzv.koalicioni kapacitet.

ODGOVORITE
Name

ValterTNT

10.11.2014 21:54

Bakir kao Don Vito Corleone a Mladen Ivanic kao Luka Brazzi. Ponuda koja se ne odbija.

ODGOVORITE
Name

Po ocjenama...

10.11.2014 22:29

...nekih komentara se da primjetiti da Bošnjaci prate ovaj sajt! Dapače, aktivno sudjeluju i ponovo podmeću Komšićijsku politiku...Znamo mi hrvati dobro tko je Bakir, a tko Željko tak da Dragan zna s kim ima posla... To su ljudi koji u pet minuta promjene mišljenje bar tri puta...

ODGOVORITE
Name

Simo

10.11.2014 22:44

Mozda sad i stvarno dodje do nekog referenduma, jer Dodik vise nema vlast u Sarajevu?

ODGOVORITE
Name

borac rs

11.11.2014 06:44

za oxigena! Dezerter Doddik će da spašava Republiku Srpsku? Znaš li ti šta pričaš uopšte? Vjerovatno si i ti jedan od njih

ODGOVORITE
Name

A ko si ti

11.11.2014 07:30

Pa i ti ćeš dobiti ponudu koja se ne odbija i onda ste kvit, iluzorno je pričati o ovim gestovima dotičnih, gotovo je, a ništa nije gotovo, ko kome ovde može nešto na naredi, niko, znači moraće se poštovati većina i volja građana, a to se zna! Mada Bakir vešto koristi standardnu neslogu kod Srba, istorija nas ništa naučila nije, a imali smo toliko primera, sigurno nam Bakir misli dobro, 100% nebi glasao za SDS da sam znao da između njih i ovog orangutana postoji ovolika ljubav, izigrali su poverenje birača, to će vrlo brzo osetiti, jer ko sa ovim tikve sadi kod Srba mu se ne piše dobro, živi bili pa videli!

ODGOVORITE