Павелићев пиштољ на аукцији за 200.000 долара!

Лични пиштољ поглавника такозване НДХ Анте Павелиц́а, израђен посебно за њега, с његовим монограмом и словом У, нашао се у каталогу најпознатије америчке аукцијске куц́е за оружје “Рок Ајленд”, пише "Јутарњи лист".

Регион 09.11.2014 | 17:31
Павелићев пиштољ на аукцији за 200.000 долара!

У најновијем каталогу најпознатије светске аукцијске куц́е за оружје “Рок Ајленд” нашао се лични пиштољ Анте Павелиц́а. Амерички аукционар га продаје по почетној цени од 25.000 америчких долара, а његов власник је уверен како ц́е пиштољ наћи купца и за 200.000 долара.

Колекционари широм света несмањеним жаром не штеде новац да би се домогли уникатних примерака оружја израђеног за високе нацистичке званичнике и челне људе квислиншких режима. Према писањима “Јутарњег листа”, претпоставља се да ће Павелићев пиштољ новог власника нац́и међу имуц́ним хрватским емигрантима, посебно у Аустралији.

Власник пиштоља, чији идентитет се крије, држављанин је САД, мушкарац средњих година који је рођен у Хрватској и потиче из антифашистичке породице.

Пиштољ је наследио од оца који је био истакнути учесник Народноослободилачке борбе, а после Другог светског рата све до пензије радио је као угледни југословенски дипломата. Овај дипломата је умро
1987. у 74. години и пре смрти сину је предао тај пиштољ који је 1967. добио на дар од пријатеља, такође југословенског дипломате.

Његов син, садашњи власник пиштоља, сасвим је сигуран да његов отац из њега никада није пуцао. Углавном је скупљао прашину. Није познато где се пиштољ налазио од 1945. до 1967. године нити како је
стигао у руке човеку из дипломатије. Познато је и да су Титове дипломате из тог времена једни другима поклањали оружје које су имали као ратне трофеје, углавном отете непријатељу.

Поуздано се зна да је челични "Валтер" с дршком обложеном слоновачом нађен међу Павелиц́евим личним стварима у његовој канцеларији у данашњим Банским дворима на загребачком Марковом тргу. Усташки вођа побегао је из Хрватске 6. маја 1945, само два дана пре него што је Титова војска ушла у Загреб. Са собом, очигледно, није много тога понео, па ни пиштољ који су му поклонили нацисти.

Реч је о пиштољу калибра 7,65 милиметара за који се по серијском броју не може прецизно утврдити када је произведен у немачкој фабрици "Валтер". Вец́ина података о производима уништена је у савезничком бомбардовању фабрике, а оно што нису уништили бомбама, Американци су из фабрике однели након што је њихова војска ушла у поражену Немачку.

Фабрички су на дршку од слоноваче с једне стране угравирани стилизовани иницијали АП, а са друге хрватска шаховница са словом У, која је била симбол Павелиц́еве државе. Амерички стручњаци за оружје нимало не
сумњају да је пиштољ заиста припадао Анти Павелиц́у, а утврдили су и да је био коришц́ен.


Извор:Јутарњи лист

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драгутин Димитрејевиц

09.11.2014 17:48

То показује лице Америике да се ницега не стиде и не боје да цовек је укопо милион Срба јос им је остало да га велицају ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

м.10.11.2014

10.11.2014 05:53

Американци ће му дати и посмртно одликовање заслужио је поубијао Србе и Јевреје као и они Индијанце

ОДГОВОРИТЕ