Pavelićev pištolj na aukciji za 200.000 dolara!

Lični pištolj poglavnika takozvane NDH Ante Pavelića, izrađen posebno za njega, s njegovim monogramom i slovom U, našao se u katalogu najpoznatije američke aukcijske kuće za oružje “Rok Ajlend”, piše "Jutarnji list".

Region 09.11.2014 | 17:31
Pavelićev pištolj na aukciji za 200.000 dolara!

U najnovijem katalogu najpoznatije svetske aukcijske kuće za oružje “Rok Ajlend” našao se lični pištolj Ante Pavelića. Američki aukcionar ga prodaje po početnoj ceni od 25.000 američkih dolara, a njegov vlasnik je uveren kako će pištolj naći kupca i za 200.000 dolara.

Kolekcionari širom sveta nesmanjenim žarom ne štede novac da bi se domogli unikatnih primeraka oružja izrađenog za visoke nacističke zvaničnike i čelne ljude kvislinških režima. Prema pisanjima “Jutarnjeg lista”, pretpostavlja se da će Pavelićev pištolj novog vlasnika naći među imućnim hrvatskim emigrantima, posebno u Australiji.

Vlasnik pištolja, čiji identitet se krije, državljanin je SAD, muškarac srednjih godina koji je rođen u Hrvatskoj i potiče iz antifašističke porodice.

Pištolj je nasledio od oca koji je bio istaknuti učesnik Narodnooslobodilačke borbe, a posle Drugog svetskog rata sve do penzije radio je kao ugledni jugoslovenski diplomata. Ovaj diplomata je umro
1987. u 74. godini i pre smrti sinu je predao taj pištolj koji je 1967. dobio na dar od prijatelja, takođe jugoslovenskog diplomate.

Njegov sin, sadašnji vlasnik pištolja, sasvim je siguran da njegov otac iz njega nikada nije pucao. Uglavnom je skupljao prašinu. Nije poznato gde se pištolj nalazio od 1945. do 1967. godine niti kako je
stigao u ruke čoveku iz diplomatije. Poznato je i da su Titove diplomate iz tog vremena jedni drugima poklanjali oružje koje su imali kao ratne trofeje, uglavnom otete neprijatelju.

Pouzdano se zna da je čelični "Valter" s drškom obloženom slonovačom nađen među Pavelićevim ličnim stvarima u njegovoj kancelariji u današnjim Banskim dvorima na zagrebačkom Markovom trgu. Ustaški vođa pobegao je iz Hrvatske 6. maja 1945, samo dva dana pre nego što je Titova vojska ušla u Zagreb. Sa sobom, očigledno, nije mnogo toga poneo, pa ni pištolj koji su mu poklonili nacisti.

Reč je o pištolju kalibra 7,65 milimetara za koji se po serijskom broju ne može precizno utvrditi kada je proizveden u nemačkoj fabrici "Valter". Većina podataka o proizvodima uništena je u savezničkom bombardovanju fabrike, a ono što nisu uništili bombama, Amerikanci su iz fabrike odneli nakon što je njihova vojska ušla u poraženu Nemačku.

Fabrički su na dršku od slonovače s jedne strane ugravirani stilizovani inicijali AP, a sa druge hrvatska šahovnica sa slovom U, koja je bila simbol Pavelićeve države. Američki stručnjaci za oružje nimalo ne
sumnjaju da je pištolj zaista pripadao Anti Paveliću, a utvrdili su i da je bio korišćen.


Izvor:Jutarnji list

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragutin Dimitrejevic

09.11.2014 17:48

To pokazuje lice Ameriike da se nicega ne stide i ne boje da covek je ukopo milion Srba jos im je ostalo da ga velicaju ...

ODGOVORITE
Name

m.10.11.2014

10.11.2014 05:53

Amerikanci će mu dati i posmrtno odlikovanje zaslužio je poubijao Srbe i Jevreje kao i oni Indijance

ODGOVORITE