Лицемјерна изјава Јосиповића о Шешељу

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта оцијенио је лицемјерном изјаву предсједника Хрватске Иве Јосиповића који је рекао да је жалосно што Војислав Шешељ није осуђен у Хашком трибуналу.

Србија 09.11.2014 | 12:43
Лицемјерна изјава Јосиповића о Шешељу

"Лицемјерно је да такву изјаву даје предсједник државе која етничко чишћење Срба слави као национални празник и која није спремна да процесуира бројне злочине над Србима за вријеме и послије хрватских војних операција и у низу хрватских градова", навео је Линта у писаној изјави.

Линта је напоменуо да је посебно лицемјерна изјава хрватског министра спољних послова Весне Пусић да је простим оком видљиво да је Војислав Шешељ ратни злочинац.

"Поставља се питање да ли Иво Јосиповић и Весна Пусић жале што Фрањо Туђман, Анте Готовина и други хрватски војни и политички званичници нису осуђени због етничког чишћења Срба и бројних злочина над Србима? Одговор је веома јасан, јер не само што не жале што нису осуђени као ратни злочинци, већ их славе као ратне хероје", итакао је Линта.

Он је подсјетио Јосиповића и Пусићеву да је, након што је Хрватска демократска заједница /ХДЗ/ освојила власт у мају 1990. године, у низу хрватских градова почео притисак на Србе путем телефонских пријетњи, малтретирања на улици и радном мјесту.

Линта је подсјетио и да су убрзо потом почела премлаћивања, обиљежавање српских кућа и пуцање по њима и "веома је брзо постало јасно да није ријеч о појединачним инцидентима, већ о унапред планираној политици државног терора".

Он сматра да Јосиповић и Пусићева немају морално право да јавно износе своје оцјене о Шешељу, јер Хрватска не осуђује своје војне и политичке званичнике за етничко чишћење Срба.

Линта је истакао да ће Јосиповић и Пусићева имати морално право да јавно износе своје оцјене о Шешељу и другима тек када буду јавно рекли да им је жао јер готово нико од хрватских војних и политичких званичника није осуђен за етничко чишћење Срба, за убиства Срба у Вуковару прије почетка рата, за убиства Срба у Сиску, Госпићу, Загребу, Сплиту и низу других хрватских градова, као и за вријеме и послије хрватских војних операција.

Он истиче да Јосиповић и Пусићева треба прво да јавно кажу да им је жао и због такозване кристалне ноћи у Задру, када је руља пљачкала и уништавала стотине српских локала и минирала хиљада српских кућа и правосланих цркава по хрватским градовима, због уништавања комуналне инфраструктуре, кућа, привредних објеката, православих цркава и пљачкање покретне имовине на крајишком подручју.


Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ја

09.11.2014 11:55

Ма ко их ј..е. Нек говоре ста хоце Војо им је доказао да је невин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

09.11.2014 11:55

''ЋЕРАЦЕМО СЕ ЈОС'' САМО ВАС ПОСМАТРАМО...И СЛУСАМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

09.11.2014 14:01

Јосиповицу, да ли ти је зао Срба на којима су твоји војници правили злицине у избјеглицкој колони од Глине до Двора на Уни 1995.

ОДГОВОРИТЕ
Name

флип

09.11.2014 23:06

Иво Јоиповић је само мудрији од осталих у хрватској политици у задњих 30 година. Ништа више. Он ће осудјивати некога. г?вно једно. А није изјавио да је жалосно што Готовина није осудјен, и Фрањо тудјман и сви остали, смрад и ништа друго

ОДГОВОРИТЕ