Французи желе београдски аеродром!

Ваздушна лука “Никола Тесла” тема посете премијера Мануела Валса и 35 представника тамошњих великих компанија. Градили Коринтски мост, стадион „Стад д Франс“ и 23 ваздушне луке

Србија 06.11.2014 | 09:40
Французи желе београдски аеродром!

БЕОГРАДСКИ аеродром „Никола Тесла“, због највећег раста броја путника у Европи, постао је „мета“ више од десет светских компанија. Новог партнера, Србија ће можда да пронађе већ у четвртак када са премијером Француске Мануелом Валсом у Београд стигне и 35 представника тамошњих великих компанија. Није тајна да се француски „Винчи“ интересује за нашу највећу ваздушну луку.

Србија, међутим, још није донела одлуку да ли ће модернизацију аеродрома уступити на концесију, наћи стратешког партнера или ће сама ући у ту инвестицију. Наравно, потенцијалним инвеститорима широм су отворена врата за разговоре са нашим државним врхом.

„Винчи“ је изградио, углавном путем концесије, десет аеродрома у Француској, исто толико у Португалији и три у Камбоџи. Француски грађевински гигант познат је српској јавности. У Србији је 2003. године отворио фирму „Интер-мост“, која је радила на пројектовању и изградњи путева, моста и тунела у Овчар бањи, затим на санацији старог Савског моста и моста преко Ибра у Краљеву. Фирма је реконструисала и Немањину улицу у Београду.

То је озбиљна компанија, кажу наши стручњаци, која је у Француској уз аеродроме градила и ауто-путеве, мостове, паркинге... Концесионо су подигли и стадион „Стад д Франс“ у Паризу. Један од највећих подухвата „Винчија“ је и мост преко Коринтског залива, који је пуштен у саобраћај уочи Олимпијаде у Грчкој 2004. године.

Француске компаније, иначе, већ увелико су пристуне на српском тржишту. На листи Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА), налази се 16 компанија из ове државе, које су упослиле око 7.500 људи и инвестирале више од 1,1 милијарду евра. Први на листи, и по улагањима, и по броју запослених, је „Мишлен“, који је 2009. године постао стопроцентни власник компаније „Тигар тајерс“.

- Компанија је до 2013. године, инвестирала више од 170 милиона евра и тренутно запошљава 2.100 радника - истичу у СИЕПА. - Од свог доласка, „Мишлен“ бележи константан раст производње што је резултирало одлуком менаџмента компаније 2012. године да започне реализацију инвестиционог пројекта „Биг тигар“ у Пироту. Прва инвестициона фаза се реализује уз улагање од 215 милиона евра, чиме ће се годишња производња гума у Пироту повећати са тренутних осам на 12 милиона гума. Инвеститор ће отворити 500 нових радних места, а први производни погон из ове фазе свечано је отворен 9. октобра 2014.

ПОТЕНЦИЈАЛНИ УЛАГАЧИ

УЗ „Винчи“, у трци за београдску ваздушну луку је и немачки „Фрапорт“, односно франкфуртски аеродром, као и инвеститори из Уједињених Арапских Емирата, Аустрије, Русије... Вредност радова на модернизацији аеродрома процењује се на око милијарду долара. Реч је о изградњи друге писте, новог терминала за потребе „Ер Србије“, хотела, карго центра...

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар