Francuzi žele beogradski aerodrom!

Vazdušna luka “Nikola Tesla” tema posete premijera Manuela Valsa i 35 predstavnika tamošnjih velikih kompanija. Gradili Korintski most, stadion „Stad d Frans“ i 23 vazdušne luke

Srbija 06.11.2014 | 09:40
Francuzi žele beogradski aerodrom!

BEOGRADSKI aerodrom „Nikola Tesla“, zbog najvećeg rasta broja putnika u Evropi, postao je „meta“ više od deset svetskih kompanija. Novog partnera, Srbija će možda da pronađe već u četvrtak kada sa premijerom Francuske Manuelom Valsom u Beograd stigne i 35 predstavnika tamošnjih velikih kompanija. Nije tajna da se francuski „Vinči“ interesuje za našu najveću vazdušnu luku.

Srbija, međutim, još nije donela odluku da li će modernizaciju aerodroma ustupiti na koncesiju, naći strateškog partnera ili će sama ući u tu investiciju. Naravno, potencijalnim investitorima širom su otvorena vrata za razgovore sa našim državnim vrhom.

„Vinči“ je izgradio, uglavnom putem koncesije, deset aerodroma u Francuskoj, isto toliko u Portugaliji i tri u Kambodži. Francuski građevinski gigant poznat je srpskoj javnosti. U Srbiji je 2003. godine otvorio firmu „Inter-most“, koja je radila na projektovanju i izgradnji puteva, mosta i tunela u Ovčar banji, zatim na sanaciji starog Savskog mosta i mosta preko Ibra u Kraljevu. Firma je rekonstruisala i Nemanjinu ulicu u Beogradu.

To je ozbiljna kompanija, kažu naši stručnjaci, koja je u Francuskoj uz aerodrome gradila i auto-puteve, mostove, parkinge... Koncesiono su podigli i stadion „Stad d Frans“ u Parizu. Jedan od najvećih poduhvata „Vinčija“ je i most preko Korintskog zaliva, koji je pušten u saobraćaj uoči Olimpijade u Grčkoj 2004. godine.

Francuske kompanije, inače, već uveliko su pristune na srpskom tržištu. Na listi Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), nalazi se 16 kompanija iz ove države, koje su uposlile oko 7.500 ljudi i investirale više od 1,1 milijardu evra. Prvi na listi, i po ulaganjima, i po broju zaposlenih, je „Mišlen“, koji je 2009. godine postao stoprocentni vlasnik kompanije „Tigar tajers“.

- Kompanija je do 2013. godine, investirala više od 170 miliona evra i trenutno zapošljava 2.100 radnika - ističu u SIEPA. - Od svog dolaska, „Mišlen“ beleži konstantan rast proizvodnje što je rezultiralo odlukom menadžmenta kompanije 2012. godine da započne realizaciju investicionog projekta „Big tigar“ u Pirotu. Prva investiciona faza se realizuje uz ulaganje od 215 miliona evra, čime će se godišnja proizvodnja guma u Pirotu povećati sa trenutnih osam na 12 miliona guma. Investitor će otvoriti 500 novih radnih mesta, a prvi proizvodni pogon iz ove faze svečano je otvoren 9. oktobra 2014.

POTENCIJALNI ULAGAČI

UZ „Vinči“, u trci za beogradsku vazdušnu luku je i nemački „Fraport“, odnosno frankfurtski aerodrom, kao i investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Austrije, Rusije... Vrednost radova na modernizaciji aerodroma procenjuje se na oko milijardu dolara. Reč je o izgradnji druge piste, novog terminala za potrebe „Er Srbije“, hotela, kargo centra...

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar