Кључна улога Србије у рјешавању украјинске кризе

Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ, одиграће суштинску улогу у рјешавању украјинске кризе кад буде преузела предсједавање ОЕБС-ом 2015. године - рекао је премијер Француске Мануел Валс.

Србија 06.11.2014 | 10:45
Кључна улога Србије у рјешавању украјинске кризе

"Као земља кандидат за ЕУ, Србија ће бити носилац вриједности које дијелимо, а њене историјске везе са Русијом, која остаје незаобилазни партнер, сигурно ће допринијети да њено дјеловање буде ефикасније", навео је Валс.

Валс је за "Политику" рекао да ће Француска активно подржати отварање једног поглавља са Србијом до краја године и да би то могло да буде поглавље о Финансијској контроли, али да, ипак, ниједна држава чланица не одлучује сама и да ће одлука морати да буде донесена једногласно у оквиру ЕУ.

"Ми желимо да Србија, када уложи напоре, може без чекања да види њихове резултате. Више држава чланица ЕУ придаје нарочит значај ритму нормализације односа с Косовом", рекао је Валс.

Он је истакао да дијалог с Косовом данас трпи због политичке ситуације у Приштини, али да Србија мора да настави да напредује, "како би убиједила оне државе чланице ЕУ које још треба убиједити".

"Блиц" пише да ће Валс, који данас започиње дводневну посјету Србији, и српски премијер Александар Вучић потписати изјаву о намјерама за градњу метроа у Београду.

Вучић је изјавио за "Данас" да је Француска већ направила искорак дајући повјерење напретку Србије и њеним реформским залагањима, те изразио увјерење да ће економско партнерство Србије и Француске расти брзо у предстојећим годинама.

Он је оцијенио да је посјета француског премијера, прва послије 10 година, "вриједан корак у том правцу", а да је Србија посвећена томе да постане водећа дестинација за стране улагаче у региону.

Француски премијер Мануел Валс допутоваће данас у Београд, на челу привредне делегације, у дводневну посјету Србији.


Извор: Политика

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

06.11.2014 10:18

Опа, гори под ногама али опет фолирају. Полако признају Косово у замјену за метро и посредовање са Русијом, То је хтио рећи али упаковано као новогодишњи пакетић. Хмм, баш ме занима виде ли то "сви". Вријеме је за поставље услова, првенствено према Косову. Чудно је како су одједном постали пријатељи Србије, исти они који су је својим бомбама сравнили а дјеца, жене и старци су им били колатерална штета...

ОДГОВОРИТЕ