Ključna uloga Srbije u rješavanju ukrajinske krize

Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, odigraće suštinsku ulogu u rješavanju ukrajinske krize kad bude preuzela predsjedavanje OEBS-om 2015. godine - rekao je premijer Francuske Manuel Vals.

Srbija 06.11.2014 | 10:45
Ključna uloga Srbije u rješavanju ukrajinske krize

"Kao zemlja kandidat za EU, Srbija će biti nosilac vrijednosti koje dijelimo, a njene istorijske veze sa Rusijom, koja ostaje nezaobilazni partner, sigurno će doprinijeti da njeno djelovanje bude efikasnije", naveo je Vals.

Vals je za "Politiku" rekao da će Francuska aktivno podržati otvaranje jednog poglavlja sa Srbijom do kraja godine i da bi to moglo da bude poglavlje o Finansijskoj kontroli, ali da, ipak, nijedna država članica ne odlučuje sama i da će odluka morati da bude donesena jednoglasno u okviru EU.

"Mi želimo da Srbija, kada uloži napore, može bez čekanja da vidi njihove rezultate. Više država članica EU pridaje naročit značaj ritmu normalizacije odnosa s Kosovom", rekao je Vals.

On je istakao da dijalog s Kosovom danas trpi zbog političke situacije u Prištini, ali da Srbija mora da nastavi da napreduje, "kako bi ubijedila one države članice EU koje još treba ubijediti".

"Blic" piše da će Vals, koji danas započinje dvodnevnu posjetu Srbiji, i srpski premijer Aleksandar Vučić potpisati izjavu o namjerama za gradnju metroa u Beogradu.

Vučić je izjavio za "Danas" da je Francuska već napravila iskorak dajući povjerenje napretku Srbije i njenim reformskim zalaganjima, te izrazio uvjerenje da će ekonomsko partnerstvo Srbije i Francuske rasti brzo u predstojećim godinama.

On je ocijenio da je posjeta francuskog premijera, prva poslije 10 godina, "vrijedan korak u tom pravcu", a da je Srbija posvećena tome da postane vodeća destinacija za strane ulagače u regionu.

Francuski premijer Manuel Vals doputovaće danas u Beograd, na čelu privredne delegacije, u dvodnevnu posjetu Srbiji.


Izvor: Politika

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

06.11.2014 10:18

Opa, gori pod nogama ali opet foliraju. Polako priznaju Kosovo u zamjenu za metro i posredovanje sa Rusijom, To je htio reći ali upakovano kao novogodišnji paketić. Hmm, baš me zanima vide li to "svi". Vrijeme je za postavlje uslova, prvenstveno prema Kosovu. Čudno je kako su odjednom postali prijatelji Srbije, isti oni koji su je svojim bombama sravnili a djeca, žene i starci su im bili kolateralna šteta...

ODGOVORITE