ТУШ - превара вијека у БиХ

У организацији Спољнотрговинске коморе БиХ у Сарајеву је данас одржан састанак БХ привредника-добављача робе, које је словеначка комапанија ТУШ преварила за близу 30 милона марака.

Босна и Херцеговина 03.11.2014 | 19:47
ТУШ - превара вијека у БиХ

ТУШ је у БиХ направио превару вијека, једногласан је закључак са данашњег састанка. Преварени добављачи, њих више од 100, траже од Управе за индиректно опорезивање БиХ, пореске управе, инспекције и СИПЕ да провјере пословање ТУШ-а у БиХ.

Против власника ТУШ-а и свих повезаних фирми поднијели су кривичну пријаву како би покушали наплатити свој новац.

Мирко Туш, Милан Млинар, Вид Хабијар и Бранко Цокар, власници и одговорна лица предузећа ТУШ Хилдинг, ТУШ д.о.о. и ТУШ Траде, биће предмет истраге Тужилаштва БиХ, тако се бар надају преварени бх привредници који су због испоручене а не плаћене робе оштећени за близу 30 милиона марака.

Проблеми су настали 2009. године када је словеначки ТУШ Холдинг у БиХ, због наводно интерне организације, регистровао фирму ТУШ Трејд. Рокови плаћања домаћим добављачима прво су били 30 дана, па 40, па два мјесеца и тако редом.

Добављачи су пристајали на такве услове јер је то било једини начин да пласирају своју робу у словеначки тржни центар. Дуг је у међувремену достигао милионске цифре, а ТУШ објавио да затвара трговински ланац, због наводно отржаног пословања изазваног поплавама у БиХ.

,,Овдје се ради о смишљеном и организованом криминалу који жели да уништи бх произвођече. Увјеравам вас да ће мо им стати у крај'', тврди Бруно Бојић потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ.

Од предузећа ТУШ Траде, регистрованог у БиХ, биће тешко наплатити дуг јер је оснивачки капитал тог привредног друштва 2 хиљаде марака. Од 40 објеката ТУШ-а у БиХ, у којима је запослено око 600 радника, половина је под закупом, дакле није власништво ТУШ-а, а друга половина је оптерећена хипотекама, јер је ТУШ Трејд те објекте дао као залог за подизање кредита у комерцијалним банкама.

,,Морамо ићи до краја у својим захтјевима да се штета наплати од матице, од оснивача фирме ТУШ у Словенији, односно власника Мирка Туша'', каже Недим Каламујић представник оштећених добављача.

Штета настала криминалним пословањем ТУШ-а већа је од 30 милона колико ТУШ дигује добављачима робе.

,,Оштећене компаније запошљавају око 2 хиљаде радника.Те компаније имају годишњи промет преко милијарду марака, а држави плаћају пореза и других намета око 300 милона марака'', каже потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић и додаје да је све то разлог да се домаће институције заинтресују за тај проблем и да активирају све дипломатске везе и све институције. 

Ако се домаће институције заинтересују за превару ТУШ-а као што су се интресовале за превару Љубљанске банке и Словенија цесте технике, које до данас нису исплатиле дуг превареним бх компанијама, привредницима се црно пише.

Изгледа да је БиХ за Словенце обећана земља јер једино овдје комапније те европске земље не морају плаћати порез и остале законске обавезе.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Геограпхy

03.11.2014 19:15

Словенци по добром стару обичају покраду и побјегну из земље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

03.11.2014 21:14

....САМО ВАС ГОСПОДО ПИТАМ, ЗАР СТЕ ТОЛИКО НАИВНИ ДА СТЕ ВАСУ РОБУ ''УСТУПИЛИ ИЛИ ПОКЛОНИЛИ'' БЕЗ ВАЛИДНИХ ИНСТРУМЕНАТА ОБЕЗБЈЕДЈЕЊА ПЛАЦАЊА,,,,,А ЈЕСТЕ.....ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ МОРАЦЕТЕ У СКОЛУ ИЈИ ПЛАТ- ИТИ ОБРАЗОВАНЕ ЉУДЕ ДА ВАМ ПОСАО ВОДЕ. НИКАДА МИ ПОХЛЕПНИХ, ГЛУПИХ И ''ЈА СВЕ ЗНАМ'' НИЈЕ ЗАО.,,,ПО ЗАКОНУ ФИРМА ИДЕ У СТЕЦАЈ А ВИ СЕ КАКО КО УТУЗИ НАМИТУЈЕТЕ ИЗ СТЕЦАЈНЕ МАСЕ.....ДАЉЕ ВЛАСНИКЕ ПЛАНИ РАТЕ ТУЗИТИ,,,,,,ХА ХА ХА,,,,ЈЕДИНО ОДГОВОРНО ЛИЦЕ ПРЕД ЗАКОНОМ ЈЕ ДИРЕКТОР ФИРМЕ,,,,УПАМЕТ СЕ...НАЗАЛОСТ ТАКОМ ЈЕ ГОСПОДО ''БИЗММММИС МЕНИ ИЛИ САМОУКИ ПРИВРЕДНИЦИ''',,,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенци

03.11.2014 21:34

Који су то лопови , треба бојкотоват њихове производе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

04.11.2014 22:13

Ми смо се спрдали са Словенцима како су они глупи а ми паметни а они нас навукосе прво са радницима којима нису платили по неколико плата и на крају их истерали и сад ово са Тусом,

ОДГОВОРИТЕ