TUŠ - prevara vijeka u BiH

U organizaciji Spoljnotrgovinske komore BiH u Sarajevu je danas održan sastanak BH privrednika-dobavljača robe, koje je slovenačka komapanija TUŠ prevarila za blizu 30 milona maraka.

Bosna i Hercegovina 03.11.2014 | 19:47
TUŠ - prevara vijeka u BiH

TUŠ je u BiH napravio prevaru vijeka, jednoglasan je zaključak sa današnjeg sastanka. Prevareni dobavljači, njih više od 100, traže od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, poreske uprave, inspekcije i SIPE da provjere poslovanje TUŠ-a u BiH.

Protiv vlasnika TUŠ-a i svih povezanih firmi podnijeli su krivičnu prijavu kako bi pokušali naplatiti svoj novac.

Mirko Tuš, Milan Mlinar, Vid Habijar i Branko Cokar, vlasnici i odgovorna lica preduzeća TUŠ Hilding, TUŠ d.o.o. i TUŠ Trade, biće predmet istrage Tužilaštva BiH, tako se bar nadaju prevareni bh privrednici koji su zbog isporučene a ne plaćene robe oštećeni za blizu 30 miliona maraka.

Problemi su nastali 2009. godine kada je slovenački TUŠ Holding u BiH, zbog navodno interne organizacije, registrovao firmu TUŠ Trejd. Rokovi plaćanja domaćim dobavljačima prvo su bili 30 dana, pa 40, pa dva mjeseca i tako redom.

Dobavljači su pristajali na takve uslove jer je to bilo jedini način da plasiraju svoju robu u slovenački tržni centar. Dug je u međuvremenu dostigao milionske cifre, a TUŠ objavio da zatvara trgovinski lanac, zbog navodno otržanog poslovanja izazvanog poplavama u BiH.

,,Ovdje se radi o smišljenom i organizovanom kriminalu koji želi da uništi bh proizvođeče. Uvjeravam vas da će mo im stati u kraj'', tvrdi Bruno Bojić potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Od preduzeća TUŠ Trade, registrovanog u BiH, biće teško naplatiti dug jer je osnivački kapital tog privrednog društva 2 hiljade maraka. Od 40 objekata TUŠ-a u BiH, u kojima je zaposleno oko 600 radnika, polovina je pod zakupom, dakle nije vlasništvo TUŠ-a, a druga polovina je opterećena hipotekama, jer je TUŠ Trejd te objekte dao kao zalog za podizanje kredita u komercijalnim bankama.

,,Moramo ići do kraja u svojim zahtjevima da se šteta naplati od matice, od osnivača firme TUŠ u Sloveniji, odnosno vlasnika Mirka Tuša'', kaže Nedim Kalamujić predstavnik oštećenih dobavljača.

Šteta nastala kriminalnim poslovanjem TUŠ-a veća je od 30 milona koliko TUŠ diguje dobavljačima robe.

,,Oštećene kompanije zapošljavaju oko 2 hiljade radnika.Te kompanije imaju godišnji promet preko milijardu maraka, a državi plaćaju poreza i drugih nameta oko 300 milona maraka'', kaže potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić i dodaje da je sve to razlog da se domaće institucije zaintresuju za taj problem i da aktiviraju sve diplomatske veze i sve institucije. 

Ako se domaće institucije zainteresuju za prevaru TUŠ-a kao što su se intresovale za prevaru Ljubljanske banke i Slovenija ceste tehnike, koje do danas nisu isplatile dug prevarenim bh kompanijama, privrednicima se crno piše.

Izgleda da je BiH za Slovence obećana zemlja jer jedino ovdje komapnije te evropske zemlje ne moraju plaćati porez i ostale zakonske obaveze.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Geography

03.11.2014 19:15

Slovenci po dobrom staru običaju pokradu i pobjegnu iz zemlje

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

03.11.2014 21:14

....SAMO VAS GOSPODO PITAM, ZAR STE TOLIKO NAIVNI DA STE VASU ROBU ''USTUPILI ILI POKLONILI'' BEZ VALIDNIH INSTRUMENATA OBEZBJEDJENJA PLACANJA,,,,,A JESTE.....EEEEEEEEEEEEEE MORACETE U SKOLU IJI PLAT- ITI OBRAZOVANE LJUDE DA VAM POSAO VODE. NIKADA MI POHLEPNIH, GLUPIH I ''JA SVE ZNAM'' NIJE ZAO.,,,PO ZAKONU FIRMA IDE U STECAJ A VI SE KAKO KO UTUZI NAMITUJETE IZ STECAJNE MASE.....DALJE VLASNIKE PLANI RATE TUZITI,,,,,,HA HA HA,,,,JEDINO ODGOVORNO LICE PRED ZAKONOM JE DIREKTOR FIRME,,,,UPAMET SE...NAZALOST TAKOM JE GOSPODO ''BIZMMMMIS MENI ILI SAMOUKI PRIVREDNICI''',,,,,,

ODGOVORITE
Name

Slovenci

03.11.2014 21:34

Koji su to lopovi , treba bojkotovat njihove proizvode.

ODGOVORITE
Name

Md

04.11.2014 22:13

Mi smo se sprdali sa Slovencima kako su oni glupi a mi pametni a oni nas navukose prvo sa radnicima kojima nisu platili po nekoliko plata i na kraju ih isterali i sad ovo sa Tusom,

ODGOVORITE