БиХ најлошија земља за пословање у региону

Према годишњем извјештају о пословању 2015. године који су урадили експерти групе Свјетске банке, од земаља региона најбоље услове за пословање има Македонија, а најлошије БиХ.

Босна и Херцеговина 03.11.2014 | 07:30
БиХ најлошија земља за пословање у региону

Према овом истраживању, у којем је анализирано 189 земаља свијета, од земаља региона, најбоље услове за пословање, односно вођење бизниса, има Македонија која се налази на 30. мјесту.

Слиједе Црна Гора, која је рангирана на 36. мјесту, Словенија 51, Хрватска 65, Албанија 68. и Косово 75.

Србија је по условима пословања на европском дну, на 91 мјесту. Према извјештају Свјетске банке о прогнози услова пословања за 2015. годину БиХ се налази на 107. мјесту.

Босна и Херцеговина је најлошија земља за пословање у Европи, а слиједи је Украјина која је на 96. позицији у извјештају групе Свјетске банке за 2015. годину.

У извјештају Свјетске банке Србија је заузела 91. мјесто, што је пад са прошлогодишње 77. позиције, док је од земаља у региону лошије пласирана једино БиХ, која је на 107. мјесту.

Од земаља у региону најбоље је пласирана Македонија на 30. мјесту, Црна Гора је на 36, Бугарска на 38, Румунија на 48, Словенија на 51. и Хрватска на 65. мјесту.

Извјештај Свјетске банке о пословању за 2015. годину, под називом "Више од ефикасности", вреднује прописе за унапређење пословне активности, али и оне који је ограничавају.

На првом мјесту листе налази се Сингапур, слиједе Нови Зеланд, Хонг Конг, Данска, Јужна Кореја, Норвешка, САД, Британија, Финска и Аустралија.

С друге стране, најлошије рангиране земље на листи за пословање су Еритреја, Либија, Централноафричка Република, Јужни Судан, Чад, Конго, Афганистан, Венецуела, Ангола, Хаити и Гвинеја.

Важно је напоменути да је извјештај Свјетске банке састављен на основу квантитативних индикатора као што су покретање бизниса, издавање дозволе за изградњу, дозвола за електричну енергију, регистровање имовине, узимање кредита, заштита мањинских инвеститора, плаћање пореза, прекогранично трговање, провођење уговора и рјешавање неликвидности.

Подсјетимо да се прошле године БиХ према условима пословања налазила на 131. позицији међу 189 земаља.

Бука

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

приједор

03.11.2014 17:15

ДА БИ ПАВИЋ БИО НЕКАКАВ РЕГИОНАЛНИ ЛИДЕР И ДА БИ ВАРО НАРОД ОН ЈЕ ТАМО НЕГДЈЕ У ХРВАТСКОЈ А ЗНА СЕ И ГДЈЕ ПЛАТИО НАШИМ ПАРАМА ЦЕРТИФИКАТ ДА ЈЕ ПРИЈЕДОР ЈЕДИНИ ГРАД У ЈУГОИСТОЧНОЈ ЕУРОПИ КОЈИ ЈЕ НАЈПОГОДНИЈИ ЗА СТРАНА УЛАГАЊА. МИ ГРАЂАНИ ПРИЈЕДОРА БИ ВОЉЕЛИ ДА ЈЕ ТО ТАКО АЛИ НАЖАОСТ НИЈЕ, ПАВИЋ ЈЕ СВОЈИМ РЕКЕТИРАЊЕМ ОТЈЕРАО И ОНО МАЛО СТРАНАЦА ШТО ЈЕ БИЛО, КО НЕ ВЈЕРУЈЕ НЕКА ДОЂЕ У ПРИЈЕДОР, У ПРИЈЕДОРУ САМО РАДЕ ПАВИЋЕВЕ ФИРМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

03.11.2014 17:42

Није нико луд да плаћа рекет Додику и Павићу.

ОДГОВОРИТЕ