ЕЛ: Тројке срушиле Звезду у Литванији!

Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Нептунаса у Литванији са 83:81 (25:20, 22:17, 20:24, 16:20) у другом колу евролигашке групе Д.

Фудбал 23.10.2014 | 20:20
ЕЛ: Тројке срушиле Звезду у Литванији!

После пет узастопних победа на старту сезоне у свим такмичењима, кошаркаши Звезде су подбацили у Литванији, па су пропустили прву прилику да дођу до брејка у Евролиги. Домаћини су били инспирисани у првом полувремену у свом првом евролигашком мечу у Клаипеди, везали су девет тројки и одржавали предност до завршнице. Црвено-бели су упркос грешкама стигли ривала и имали су шут за победу, али је Маркус Вилијамс промашио у покушају да постигне тројку.

Прва четвртина: Чак пет тројки домаћина, Блажич одржао прикључак у завршници деонице

Звезда је почела у постави Вилијамс, Џенкинс, Калинић, Митровић и Марјановић, домаћине предводе Шакур, Мажеика, Завацкас, Гаилијус и Галдикас, а прве поене забележио је Лука Митровић, да би на 5:0 повисио Џенкинс тројком.

Очекивано су се домаћини ослонили на Шакура, који је уз прве поене сјајно асистирао Мажеики, па је Нептунас до средине деонице изједначио на 6:6. Марјановић је био неутралисан у рекету када су црвено-бели нападали, али је зато "прорадила" тројка на другој страни, па је Гаилиус одвео Нептунас на 9:7, а затим је наставио низ за серију од 11:2.

Шакур је наставио да разиграва саиграче, петом асистенцијом је омогућио Гаилиусу да постигне нову тројку за 20:14, па је Радоњић узео тајм-аут и на терен послао Јовића уместо Вилијамса.

Иако су наставили Литванци да решетају споља, Звезда је успела да задржи прикључак на крилима Блажича, који је заменио слабог Калинића. На крају прве деонице, Тејић је промашио, па је Нептунас на паузу отишао са 25:20.

Друга четвртина: Литванци са девет тројки дошли до убедљиве предности

Немачки репрезентативац Маик Цирбес заменио је Марјановића на почетку, а све што је успео, јесте да направи два фаула у нападу. Са друге стране, Гаилиус је постигао четврту тројку из четвртог покушаја, и то за +10.

Потпуно је изменио Радоњић поставу, на терену су се нашли Јовић, Блажич, Калинић, Тејић и Цирбес, а домаћини су узели нови тајм-аут после поена немачког центра и прокоцканог напада. Одбрана је на кратко дала резултат, нису имали Литванци решење за шут до краја напада, али то није материјализовано због непрецизности Звездиних играча.

То се променило уласком Вилијамса, Американац је погодио тројку, али је на то одговорио Димша истом мером за 35:25. Ту није био крај тројкашком низу Литванаца против Звездине зоне, Синица је био пети играч који је погодио иза линије 6,75, овај пут за +13 и Радоњићев тајм-аут.

Упркос свему, успео је Марјановић по повратку на паркет да веже четири поена, Лазић се надовезао тројком, али је и девету за Нептунас постигао Гирџијунас. У последњем нападу у полувремену, Вилијамс је у свом стилу направио слалом кроз рекет и поентирао, па ће Звезда са 10 поена заостатка ући у наставак меча.

Прво полувреме обележио је Гаилиус са 14 поена (4/4 за три), Мажеика је додао седам, док су Марјановић и Вилијамс постигли по 10.

Трећа четвртина: Домаћини дуго одржавали предност, Звезда ухватила прикључак у завршници

Иако играчи Нептунаса не погађају за три као пре, успели су да одрже предност од 10 поена, док је Звезда и даље покушавала да дође до поена преко Марјановића. Уместо њега, погађали су прво Лазић и Митровић, а онда је горостасни центар промашио оба слободна бацање, што је казнио Синица другом тројком.

Три минута пре краја четвртине, Вилијамс је слободним бацањима покренуо серију, надовезао се Блажич тројком, а Дангубић полагањем за 62:58, па је Максвитис тражио тајм-аут. Вилијамс је после тога погодио и тројку за -3, али је и Димша одговорио, па Нептунас са 67:61 пред одлучујући период игре.

Последња четвртина: Звезда изједначила и јурила преокрет, Вилијамс промашио шут за победу

Литванско оружје донело је Звезди изједначење у 32. минуту, пошто су Дангубић и Блажич били ефикасни иза линије 6,75. Уместо да се направи корак ка преокрету, уследили су поклони за Шакура и Нептунасових +4.

Тек када је ушао Вилијамс уместо Јовића Звезда се пробудила у офанзиви, а када је поново требало да приђе на поен заостатка, Калинић је из контре промашио полагање.

Деконцентрисаност је кажњавао Шакур, па је после чак пете украдене лопте поентирао за 81:74. Дуго су затим и једни и други промашивали из игре, а Блажич и Марјановић су са линије пенала били прецизни за 81:78 два минута пре краја.

Ређао је промашаје Шакур, а његови саиграчи фаулове, па је Звезда новим слободним бацањима Вилијамса и Митровића изједначила на 81:81 у последњем минуту меча. Василијус је погодио у последњем нападу Нептунаса за 83:81, а Звезда после тајм-аута има три секунде за одлучујући напад. Вилијамс је преузео одговорност, али није успео да донесе брејк црвено-белима.

Коментари / 0

Оставите коментар