Посланици осудили исписивање графита

Посланици Скупштине Србије осудили су данас исписивање графита на капији манастира Високи Дечани уз оцену да то показује нестабилност на Косову и Метохији.

Србија 14.10.2014 | 14:37
Посланици осудили исписивање графита

Ðорђе Милићевић (СПС) каже да од међународне заједнице очекује да заштити српске светиње и да они који су одговорни буду приведени правди."Наравно да СПС најоштрије осуђује исписивање графита на зидовима манастира Високи Дечани и сматрамо да ово не доприноси изградњи поверења и нормализацији односа. С друге стране, ми очекујемо реакцију међународне заједнице", рекао је Милићевић новинарима у Скупштини Србије.

Исписивање графита осудила је и Демократска странка."Најоштрије осуђујемо још један излив мржње и напад на манастир Дечани на Косову и Метохији који је потврдио да у суштини тероризам и екстремизам нису никада отишли са КИМ и потврђују да међународна заједница мора да остане и развије своја овлашћења, а не да их смањује", рекао је новинарима шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић.

Према његовим речима, КФОР би требало да појача заштиту, а косовска полиција да хитно пронађе починиоце.Испсивање графита је забрињавајуће и за сваку осуду и то показује да стање на КИМ још увек није стабилно, сматра Јанко Веселиновић из Нове демократске странке и показује да су проблеми на тој територији и даље присутни.

"Свакако да је битно задржавање међународних снага на КиМ како би се предупредили ови догађаји и показује да ситуација може да крене силазном путањом", истакао је он.Ðорђе Косанић (ЈС) осудио је вандалски чин подсетивши да то није први пут да се овако нешто дешава.Лидер Нове странке Зоран Живковић рекао је новинарима у парламенту да је то нешто што није смело да се догоди и да је то један у низу великих пропуста и промашаја косовских власти.

"Тај манаситр и остали српски манастрири су у задњих 14 година свакодневно у опасности, нападнути. Тада су имали заштиту КФОР-а, сада имају само заштиту косовске полиције и та заштита мора да буде таква да ни графит не сме да се напише. Према томе то је несто што је за најтежу осуду", рекао је Живковић.

На капији манастира Високи Дечани појавили су се нови графити: ИСИС - "Исламска држава Ирака и Сирије" и "АКСХ" - Албанска национална армија, рекао је раније данас игуман манастира Сава Јањић.

Коментари / 0

Оставите коментар