Poslanici osudili ispisivanje grafita

Poslanici Skupštine Srbije osudili su danas ispisivanje grafita na kapiji manastira Visoki Dečani uz ocenu da to pokazuje nestabilnost na Kosovu i Metohiji.

Srbija 14.10.2014 | 14:37
Poslanici osudili ispisivanje grafita

Ðorđe Milićević (SPS) kaže da od međunarodne zajednice očekuje da zaštiti srpske svetinje i da oni koji su odgovorni budu privedeni pravdi."Naravno da SPS najoštrije osuđuje ispisivanje grafita na zidovima manastira Visoki Dečani i smatramo da ovo ne doprinosi izgradnji poverenja i normalizaciji odnosa. S druge strane, mi očekujemo reakciju međunarodne zajednice", rekao je Milićević novinarima u Skupštini Srbije.

Ispisivanje grafita osudila je i Demokratska stranka."Najoštrije osuđujemo još jedan izliv mržnje i napad na manastir Dečani na Kosovu i Metohiji koji je potvrdio da u suštini terorizam i ekstremizam nisu nikada otišli sa KIM i potvrđuju da međunarodna zajednica mora da ostane i razvije svoja ovlašćenja, a ne da ih smanjuje", rekao je novinarima šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović.

Prema njegovim rečima, KFOR bi trebalo da pojača zaštitu, a kosovska policija da hitno pronađe počinioce.Ispsivanje grafita je zabrinjavajuće i za svaku osudu i to pokazuje da stanje na KIM još uvek nije stabilno, smatra Janko Veselinović iz Nove demokratske stranke i pokazuje da su problemi na toj teritoriji i dalje prisutni.

"Svakako da je bitno zadržavanje međunarodnih snaga na KiM kako bi se predupredili ovi događaji i pokazuje da situacija može da krene silaznom putanjom", istakao je on.Ðorđe Kosanić (JS) osudio je vandalski čin podsetivši da to nije prvi put da se ovako nešto dešava.Lider Nove stranke Zoran Živković rekao je novinarima u parlamentu da je to nešto što nije smelo da se dogodi i da je to jedan u nizu velikih propusta i promašaja kosovskih vlasti.

"Taj manasitr i ostali srpski manastriri su u zadnjih 14 godina svakodnevno u opasnosti, napadnuti. Tada su imali zaštitu KFOR-a, sada imaju samo zaštitu kosovske policije i ta zaštita mora da bude takva da ni grafit ne sme da se napiše. Prema tome to je nesto što je za najtežu osudu", rekao je Živković.

Na kapiji manastira Visoki Dečani pojavili su se novi grafiti: ISIS - "Islamska država Iraka i Sirije" i "AKSH" - Albanska nacionalna armija, rekao je ranije danas iguman manastira Sava Janjić.

Komentari / 0

Ostavite komentar