Ф1: Хамилтон најбржи на дебију у Сочију!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон тријумфовао је на првој Великој награди Русије, на којој је његов тим освојио прву титулу најбољег конструктора у историји.

Остали спортови 12.10.2014 | 15:15
Ф1: Хамилтон најбржи на дебију у Сочију!

Британац је на стази у Олимпијском парку у Сочију дошао до девете победе у овогодишњем шампионату, а 31. у каријеру, у времену од 1:31:50.744 сата.

Друго место, са 13 секунди заостатка, заузео је други возач Мерцедес Нико Розберг, док је као трећепласирани кроз циљ прошао Валтери Ботас у болиду Вилијамса.

Прва Велика награда Русије није пружила много узбуђења, али се показала као историјска, пошто је Мерцедес први пут као самостални тим освојио титулу међу конструкторима. Немачки произвођач је био шампион као добављач мотора, највеће успехе имао је са Меклареном, али је ове године успео да прекине доминацију Ред Була и Реноа. Пред последње три трке сезоне, Мерцедес има 565 бодова, 223 више од Ред Була, а на располагању је још 168 бодова.

Хамилтон, који је победнички пехар добио од председника Русије Владимира Путина, у Сочију је прославио 31. тријумф у каријери и тако се по броју победа изједначио са сународником Најџелом Менселом. То уједно значи да ће возач Мерцедеса готово извесно постати британски возач са највише тријумфа у Формули 1. Такође, Хамилтон је тако повећао своју предност на челу генералног пласмана и сада има 17 бодова више од Розберга.

Питање победника трке у Сочију практично је решено у првом кругу, када је Розберг оштетио пнеуматике и одмах морао у бокс, па праве борбе између њега и Хамилтона није ни било. Британац је брзо успео да се одвоји и вози поприлично мирну трку, док је његов тимски колега успео да остане на истом сету пнеуматика до самог циља и домогне се вредног другог места у борби за титулу.

Најбољи међу осталима био је Ботас, који је све док га Розберг није претекао био неколико секунди иза Хамилтона. Иза је следио двојац Мекларена, Џенсон Батон и Кевин Магнусен, испред Фернанда Алонса у Ферарију и возача Ред Була Данијела Рикарда. Освајаче бодова комплетирали су још актуелни шампион Себастијан Фетел, Кими Раиконен у другом Ферарију и возач Форс Индије Серхио Перес.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 се наставља за три недеље, 2. новембра, Великом наградом Сједињених Држава у Остину.

Коментари / 0

Оставите коментар