F1: Hamilton najbrži na debiju u Sočiju!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na prvoj Velikoj nagradi Rusije, na kojoj je njegov tim osvojio prvu titulu najboljeg konstruktora u istoriji.

Ostali sportovi 12.10.2014 | 15:15
F1: Hamilton najbrži na debiju u Sočiju!

Britanac je na stazi u Olimpijskom parku u Sočiju došao do devete pobede u ovogodišnjem šampionatu, a 31. u karijeru, u vremenu od 1:31:50.744 sata.

Drugo mesto, sa 13 sekundi zaostatka, zauzeo je drugi vozač Mercedes Niko Rozberg, dok je kao trećeplasirani kroz cilj prošao Valteri Botas u bolidu Vilijamsa.

Prva Velika nagrada Rusije nije pružila mnogo uzbuđenja, ali se pokazala kao istorijska, pošto je Mercedes prvi put kao samostalni tim osvojio titulu među konstruktorima. Nemački proizvođač je bio šampion kao dobavljač motora, najveće uspehe imao je sa Meklarenom, ali je ove godine uspeo da prekine dominaciju Red Bula i Renoa. Pred poslednje tri trke sezone, Mercedes ima 565 bodova, 223 više od Red Bula, a na raspolaganju je još 168 bodova.

Hamilton, koji je pobednički pehar dobio od predsednika Rusije Vladimira Putina, u Sočiju je proslavio 31. trijumf u karijeri i tako se po broju pobeda izjednačio sa sunarodnikom Najdželom Menselom. To ujedno znači da će vozač Mercedesa gotovo izvesno postati britanski vozač sa najviše trijumfa u Formuli 1. Takođe, Hamilton je tako povećao svoju prednost na čelu generalnog plasmana i sada ima 17 bodova više od Rozberga.

Pitanje pobednika trke u Sočiju praktično je rešeno u prvom krugu, kada je Rozberg oštetio pneumatike i odmah morao u boks, pa prave borbe između njega i Hamiltona nije ni bilo. Britanac je brzo uspeo da se odvoji i vozi poprilično mirnu trku, dok je njegov timski kolega uspeo da ostane na istom setu pneumatika do samog cilja i domogne se vrednog drugog mesta u borbi za titulu.

Najbolji među ostalima bio je Botas, koji je sve dok ga Rozberg nije pretekao bio nekoliko sekundi iza Hamiltona. Iza je sledio dvojac Meklarena, Dženson Baton i Kevin Magnusen, ispred Fernanda Alonsa u Ferariju i vozača Red Bula Danijela Rikarda. Osvajače bodova kompletirali su još aktuelni šampion Sebastijan Fetel, Kimi Raikonen u drugom Ferariju i vozač Fors Indije Serhio Peres.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 se nastavlja za tri nedelje, 2. novembra, Velikom nagradom Sjedinjenih Država u Ostinu.

Komentari / 0

Ostavite komentar