У Србији развијен софтвер који открива карцином

Институт „Михајло Пупин“ развио је софтвер за откривање и лоцирање карцинома у организму, који је представљен на 39. Међународном сајму медицине и стоматологије „Медидент“ који је почео данас на Београдском сајму.

Информационе технологије 09.10.2014 | 22:28
У Србији развијен софтвер који открива карцином

Творац софтвера Јелена Васиљевић каже да је реч о новој рачунарској методи за детекцију примарног карцинома код метастазе карцинома костију.

Она појашњава да је софтвер модуларан и да би лако могао да се примењује и на друге органе за откривање почетног карцинома.

„Процедура је таква да се узима узорак за биопсију, гледа се под микроскопом и та дигитална слика се само пропушта кроз софтвер. Кликом на једно дугме, за неколико секунди ви добијате где је примарни карцином“, појашњава Васиљевићева.

Она додаје да се код пацијената са метастазама често губи драгоцено време на дијагностичке процедуре које дуго трају и које су скупе. Применом софтвера лакше би се детектовао примарни карцином.

„Терапијским, брзим деловањем на примарни карцином смањила би се стопа смртности“, нагласила је Јелена Васиљевић и додала да би то за сада била помоћна дијагностичка процедура.

Софтвер је докторски рад Васиљевићеве и за њега је ове године добила награду на сајму технике, а рађен је у сарадњи Института „Михајло Пупин“ са Медицинским факултетом, односно Институтом за патологију, ВМА и Рачунарским факултетом.

Софтвер није почео још да се примењује у здравственим установама, а Васиљевићева каже да је до сада увек наилазила на препреке да је то једино могуће као увођење новог лека, што је компликовано и скупо.

„Ова метода има примену у физици код теорије хаоса, а та теорија може донекле да објасни како се канцер развија“, рекла је Васиљевићева и додала да се нада да ће овај сајам допринети да се софтвер промовише и на тај начин помогне пацијентима.

Коментари / 0

Оставите коментар