U Srbiji razvijen softver koji otkriva karcinom

Institut „Mihajlo Pupin“ razvio je softver za otkrivanje i lociranje karcinoma u organizmu, koji je predstavljen na 39. Međunarodnom sajmu medicine i stomatologije „Medident“ koji je počeo danas na Beogradskom sajmu.

Informacione tehnologije 09.10.2014 | 22:28
U Srbiji razvijen softver koji otkriva karcinom

Tvorac softvera Jelena Vasiljević kaže da je reč o novoj računarskoj metodi za detekciju primarnog karcinoma kod metastaze karcinoma kostiju.

Ona pojašnjava da je softver modularan i da bi lako mogao da se primenjuje i na druge organe za otkrivanje početnog karcinoma.

„Procedura je takva da se uzima uzorak za biopsiju, gleda se pod mikroskopom i ta digitalna slika se samo propušta kroz softver. Klikom na jedno dugme, za nekoliko sekundi vi dobijate gde je primarni karcinom“, pojašnjava Vasiljevićeva.

Ona dodaje da se kod pacijenata sa metastazama često gubi dragoceno vreme na dijagnostičke procedure koje dugo traju i koje su skupe. Primenom softvera lakše bi se detektovao primarni karcinom.

„Terapijskim, brzim delovanjem na primarni karcinom smanjila bi se stopa smrtnosti“, naglasila je Jelena Vasiljević i dodala da bi to za sada bila pomoćna dijagnostička procedura.

Softver je doktorski rad Vasiljevićeve i za njega je ove godine dobila nagradu na sajmu tehnike, a rađen je u saradnji Instituta „Mihajlo Pupin“ sa Medicinskim fakultetom, odnosno Institutom za patologiju, VMA i Računarskim fakultetom.

Softver nije počeo još da se primenjuje u zdravstvenim ustanovama, a Vasiljevićeva kaže da je do sada uvek nailazila na prepreke da je to jedino moguće kao uvođenje novog leka, što je komplikovano i skupo.

„Ova metoda ima primenu u fizici kod teorije haosa, a ta teorija može donekle da objasni kako se kancer razvija“, rekla je Vasiljevićeva i dodala da se nada da će ovaj sajam doprineti da se softver promoviše i na taj način pomogne pacijentima.

Komentari / 0

Ostavite komentar