Видео: Најтежи порази Србије!

Ово су најнепријатнији порази нашег националног тима у квалификацијама за ЕП и СП. Азербејџан, Казахстан, Естонија, Македонија…

Фудбал 09.10.2014 | 13:33
Видео: Најтежи порази Србије!

Репрезентацију Србије на почетку квалификација за ЕУРО 2016 очекују дуели са Јерменијом и Албанијом. Утакмице из којих су многи љубитељи фудбала у нашој земљи већ уписали шест бодова…

Међутим, догађаји из не тако давне прошлости опомињу да је реч о најтежим мечевима, у којима лако може да се "поломи нога". Албанија је већ узела скалп Португалу, и то у гостима.

Наш национални тим пуних 14 година није био учесник европских првенства. Пропустили смо завршен турнире у Португалу 2004, Аустрији и Швајцарској 2008. и Пољској и Украјини 2012. године. На ове догађаје нисмо ишли јер смо управо у серијама правили киксеве против аутсајдера.

Подсетимо се…

СРБИЈА И ЦРНА ГОРА - АЗЕРБЕЈЏАН 2:2 (1:0)

Квалификације за ЕУРО 2004. Подгорица, 12. фебруар 2003. Гледалаца: 7.500.

СЦГ: Јеврић, Н. Ђорђевић, Буњевчивић, М. Дудић, Бошковић, Лазетић, Мијатовић, Милошевић, Станковић, Вукић, Кежман. Играли су још: Дуљај, Љубоја и М. Марковић.

АЗЕРБЕЈЏАН: Хасандзаде, Ахмедов, Е. Гулијев, К. Гулијев, Садихов, Исмајлов, К. Мамадов, Гурбанов, Имамалијев, Алијев. Играли су још: Мусајев, Р. Мемдов и Ф. Мемдов.

Пошто је наш тим повео са 2:0 головима Предрага Мијатовића из пенала у 33. минуту и Николе Лазетића после седам минута игре у наставку меча, све је на стадиону подгоричке Будућности деловало идилично. Али, онда је утакмица постала права ноћна мора за новопеченог селектора Дејана Савићевића.

На сцену је ступио Гурбан Гурбанов и са два гола у 58. и 77. направио највећу сензацију квалификација за ЕУЕО 2004. Била је то најава другог узастопног неуспеха у квалификацијама. Пропустили смо Светско првенство у Јапану и јужној Кореји, а врло брзо ће нам постати јасно да нећемо и на ЕП у Португал.

АЗЕРБЕЈЏАН - СРБИЈА И ЦРНА ГОРА 2:1 (0:1)

Квалификације за ЕУРО 2004. Баку, 11. јун 2003. Гледалаца: 5.000.

АЗЕРБЕЈЏАН: Крамаренко, Агајев, Керимов, Ахмедов, Е. Гулијев, К, Гулијев, М. Гурбанов, Г. Гурбанов, Садиков, Алијев, Мусајев. Играли су још: Исмајлов, Тагизаде и Јадулајев.

СЦГ: Јеврић, Мирковић, Малбаша, Његуш, Н. Ђорђевић, Мијатовић, Вукић, Дуљај, Д. Ковачевић, Бошковић, Крстајић. Играли су још: Жилић, Н. Ковачевић и Милошевић.

Србија и Црна Гора имали су скоро цео ток меча вођство. Бранко Бошковић постигао је погодак у 28. минуту и наш тим био је близу реванша Азерима за непријатан реми с почетка године у Подгорици.

Али, не само да нисмо успели да сачувамо предност, већ смо доживели невиђену бламажу. Азербејџан је за два минута постигао два гола и Савићевића и "плаве" прецртао са листе путника за Европско првенство.

Чувени Гурбан Гурбанов је искористио пенал у 87, а Фарух Исмајлов донео домаћинима историјски победу у последњем минуту сусрета.

КАЗАХСТАН - СРБИЈА 2:1 (0:0)

Квалификације за ЕУРО 2008. Алмата, 24. март 2007. Гледалаца 23.000.

КАЗАХСТАН: Лорија, Смаков, Кучма, Жалмагамбетов, Ирисметов, Скорјах, Сергејенко, Батијев, Сујумагамбетов, Жумаскалијев, Аширбеков. Играли су још: Чицулин, Бјаков и Финонченко.

СРБИЈА: Стојковић, М. Марковић, Степанов, Видић, Д. Тошић, Ковачевић, Ергић, Јанковић, Красић, Жигић, Пантелић. Играли су још: Лазовић и Короман.

Први странац на клупи Србије, Хавијер Клементе, постао је свестан после пораза у далеком Казахстану да ће "орлове" тешко одвести на ЕУРО у Аустрији и Швајцарској.

У својим првим самосталним квалификацијама за велико такмичење, Србија је деловала као разбијена банда, а такви су јој и резултати били. Шамари су долазили један за другим, посебно у 2007.

Катастрофу на обали Каспијског језера најавили Аширбеков и Жумаскалијев головима у 47. и 61. минуту дуела у Алмати. Никола Жигић је успео само да смањи резултат у 68. Нападач Србије касније је добио црвени картон.

ЈЕРМЕНИЈА - СРБИЈА 0:0

Квалификације за ЕУРО 2008. Јереван, 13. октобар 2007. Гледалаца: 8.000.

ЈЕРМЕНИЈА: Березовски, Ховсепјан, Арзумањан, Докојан, Ал. Тадевосјан, Пачујан, А. Воскањан, Аракељан, Карамјан, Мкитарајн, Минасјан. Играли су још: Зебељан, Р. Качатрајн и Хокобјан.

СРБИЈА: Стојковић, Рукавина, Д. Тошић, Степанов, Ивановић, Станковић, Красић, Кузмановић, Ковачевић, Пантелић, Жигић. Играли су још: З. Тошић, Лазовић и Јанковић.

Да, само 0:0 против Јермена у Јеревану, иако смо их пре тога у Београду добили 3:0. Да невоља буде већа, Јермени су нас разбили у другом полувремену, пропустивши неколико изванредних прилика.

Између ова два дуела, "орлови" су играли против Финаца у Београду 0:0. Још једно Европско првенство протекло је без нашег националног тима.

СРБИЈА - ЕСТОНИЈА 1:3 (0:0)

Квалификације за ЕУРО 2012. Београд, 8. октобар 2010. Гледалаца: 12.000.

СРБИЈА:Стојковић, Ломић, Ивановић, Видић, Луковић, Качар, Станковић, Кузмановић, Красић, Јовановић, Жигић. Играли су још: М. Нинковић, Лазовић и З. Тошић.

ЕСТОНИЈА:Парејко, Ран, Пироја, Круглов, Дмитијев, Пурл Кинк, Зењов, Васиљев, Клаван, Јагер. Играли су још: Пурје, Саг и Вунк.

У мају те 2010. године деловало је као да ће Србија да покори планету. Све је изгледало сјајно и бајно, "орлови" су били на путу за Јужну Африку и Светско првенство. Да Радомир Антић, ипак, не држи све конце у рукама и да је атмосфера међу играчима климава брзо је изашло на видело.

Пожар настао после краха у Африци није имао ко да угаси. Пукло је и на релацији селектор - председник савеза. Брод је почео да тоне, а СОС сигнал до никога није допирао. Антић је као селектор почео квалификације за ЕП, али је после ремија са Словенијом у Београду убрзо отишао из националног тима.

Он је на вођење додељен Владимир Петровићу Пижону.

Али, спаса није било!

Естонија је директно маљем у главу ударила ошамућену Србију. И то усред Београда. Занимљиво, "орлови" су повели поготком Жигића у 60. минуту, после чега је уследила канонада ка Стојковићу и голу Србије. Тармо Кинк у 63, па чувени Константин Васиљев у 73. и на крају аутогол Александра Луковића у 90. минуту.

ЕСТОНИЈА - СРБИЈА 1:1 (0:0)

Квалификације за ЕУРО 2012. Талин, 29. март 2011. Гледалаца: 5185.

СРБИЈА: Бркић - Коларов, Бишевац, Видић, Ивановић - Милијаш, Петровић, Јовановић, Тошић, Нинковић - Пантелић. Играли су још: Жигић и Тривуновић.

ЕСТОНИЈА:Пареико, Ран, Клаван, Пироја, Кругло, Дмитријев, Пури, Васиљев, Јагер, Саг, Ахјупера. Играли су још: Пурје, Кинк и Опер.

Без неколицине стандардних играча, по лошем терену, снегу, са императивом победе, Србија поново није успела против Естоније. Овај пут била је баш близу. Марко Пантелић је постигао гол у 39. минуту, а Васиљев поравнао резултат у 84.

Упркос киксевима, нападима на Стојковића, нередима у Ђенови и победе Италијана службеним резултатом. Србија је била на корак од пласмана у баража за Европско првенство у Пољској и Украјини, али је са Италијом играла нерешено у Београду и изгубила у Словенији у последњем колу.

МАКЕДОНИЈА - СРБИЈА 1:0 (0:0)

Квалификације за СП 2014. Скопље, 16. октобар 2012. Гледалаца: 20.000.

МАКЕДОНИЈА: Пацовски - Георгијевски, Новески, Грнчаров, Лазевски - Демири, Глигоров, Тасевски, Ибрахими - Хасани, Ивановски.Играли су још Тричковски и Шумуликоски.

СРБИЈА:Бркић - Томовић, Настасић, Бишевац, Коларов - Фејса, Игњовски, Тошић - Марковић, Тадић, Ђуричић. Играли су још: Сулејмани, Ивановић и Лекић.

Синиша Михајловић је почео да гради нови тим, а то га је коштало неколико болних шамара у квалификацијама за Мундијал у Бразилу, на који наравно нисмо отишли. Један од њих догодио се у октобру 2012. године у Скопљу. Србија је изгубила од Македоније и нацији поручила да се не нада превише у том циклусу.

Исти тим који нас је победио у Скопљу, поражен је убедљиво у Новом Саду осам месеци касније (5:1), али тада је већ било касно…

Стрелац за Македонију био је Агим Ибраими из пенала у 58. минуту.

Знао је наш национални тим да киксне и против селекција из "средњег нивоа". У последњој утакмици квалификација за Светско првенство 2002. године нисмо успели да победимо Словенију у Београду и остали смо без пласмана на Мундијал.

Проблеме смо имали и са Финцима, Македонцима у прошлим квалификацијама, Босанцима, Пољацима, Ирцима…

Коментари / 0

Оставите коментар