Video: Najteži porazi Srbije!

Ovo su najneprijatniji porazi našeg nacionalnog tima u kvalifikacijama za EP i SP. Azerbejdžan, Kazahstan, Estonija, Makedonija…

Fudbal 09.10.2014 | 13:33
Video: Najteži porazi Srbije!

Reprezentaciju Srbije na početku kvalifikacija za EURO 2016 očekuju dueli sa Jermenijom i Albanijom. Utakmice iz kojih su mnogi ljubitelji fudbala u našoj zemlji već upisali šest bodova…

Međutim, događaji iz ne tako davne prošlosti opominju da je reč o najtežim mečevima, u kojima lako može da se "polomi noga". Albanija je već uzela skalp Portugalu, i to u gostima.

Naš nacionalni tim punih 14 godina nije bio učesnik evropskih prvenstva. Propustili smo završen turnire u Portugalu 2004, Austriji i Švajcarskoj 2008. i Poljskoj i Ukrajini 2012. godine. Na ove događaje nismo išli jer smo upravo u serijama pravili kikseve protiv autsajdera.

Podsetimo se…

SRBIJA I CRNA GORA - AZERBEJDŽAN 2:2 (1:0)

Kvalifikacije za EURO 2004. Podgorica, 12. februar 2003. Gledalaca: 7.500.

SCG: Jevrić, N. Đorđević, Bunjevčivić, M. Dudić, Bošković, Lazetić, Mijatović, Milošević, Stanković, Vukić, Kežman. Igrali su još: Duljaj, Ljuboja i M. Marković.

AZERBEJDŽAN: Hasandzade, Ahmedov, E. Gulijev, K. Gulijev, Sadihov, Ismajlov, K. Mamadov, Gurbanov, Imamalijev, Alijev. Igrali su još: Musajev, R. Memdov i F. Memdov.

Pošto je naš tim poveo sa 2:0 golovima Predraga Mijatovića iz penala u 33. minutu i Nikole Lazetića posle sedam minuta igre u nastavku meča, sve je na stadionu podgoričke Budućnosti delovalo idilično. Ali, onda je utakmica postala prava noćna mora za novopečenog selektora Dejana Savićevića.

Na scenu je stupio Gurban Gurbanov i sa dva gola u 58. i 77. napravio najveću senzaciju kvalifikacija za EUEO 2004. Bila je to najava drugog uzastopnog neuspeha u kvalifikacijama. Propustili smo Svetsko prvenstvo u Japanu i južnoj Koreji, a vrlo brzo će nam postati jasno da nećemo i na EP u Portugal.

AZERBEJDŽAN - SRBIJA I CRNA GORA 2:1 (0:1)

Kvalifikacije za EURO 2004. Baku, 11. jun 2003. Gledalaca: 5.000.

AZERBEJDŽAN: Kramarenko, Agajev, Kerimov, Ahmedov, E. Gulijev, K, Gulijev, M. Gurbanov, G. Gurbanov, Sadikov, Alijev, Musajev. Igrali su još: Ismajlov, Tagizade i Jadulajev.

SCG: Jevrić, Mirković, Malbaša, Njeguš, N. Đorđević, Mijatović, Vukić, Duljaj, D. Kovačević, Bošković, Krstajić. Igrali su još: Žilić, N. Kovačević i Milošević.

Srbija i Crna Gora imali su skoro ceo tok meča vođstvo. Branko Bošković postigao je pogodak u 28. minutu i naš tim bio je blizu revanša Azerima za neprijatan remi s početka godine u Podgorici.

Ali, ne samo da nismo uspeli da sačuvamo prednost, već smo doživeli neviđenu blamažu. Azerbejdžan je za dva minuta postigao dva gola i Savićevića i "plave" precrtao sa liste putnika za Evropsko prvenstvo.

Čuveni Gurban Gurbanov je iskoristio penal u 87, a Faruh Ismajlov doneo domaćinima istorijski pobedu u poslednjem minutu susreta.

KAZAHSTAN - SRBIJA 2:1 (0:0)

Kvalifikacije za EURO 2008. Almata, 24. mart 2007. Gledalaca 23.000.

KAZAHSTAN: Lorija, Smakov, Kučma, Žalmagambetov, Irismetov, Skorjah, Sergejenko, Batijev, Sujumagambetov, Žumaskalijev, Aširbekov. Igrali su još: Čiculin, Bjakov i Finončenko.

SRBIJA: Stojković, M. Marković, Stepanov, Vidić, D. Tošić, Kovačević, Ergić, Janković, Krasić, Žigić, Pantelić. Igrali su još: Lazović i Koroman.

Prvi stranac na klupi Srbije, Havijer Klemente, postao je svestan posle poraza u dalekom Kazahstanu da će "orlove" teško odvesti na EURO u Austriji i Švajcarskoj.

U svojim prvim samostalnim kvalifikacijama za veliko takmičenje, Srbija je delovala kao razbijena banda, a takvi su joj i rezultati bili. Šamari su dolazili jedan za drugim, posebno u 2007.

Katastrofu na obali Kaspijskog jezera najavili Aširbekov i Žumaskalijev golovima u 47. i 61. minutu duela u Almati. Nikola Žigić je uspeo samo da smanji rezultat u 68. Napadač Srbije kasnije je dobio crveni karton.

JERMENIJA - SRBIJA 0:0

Kvalifikacije za EURO 2008. Jerevan, 13. oktobar 2007. Gledalaca: 8.000.

JERMENIJA: Berezovski, Hovsepjan, Arzumanjan, Dokojan, Al. Tadevosjan, Pačujan, A. Voskanjan, Arakeljan, Karamjan, Mkitarajn, Minasjan. Igrali su još: Zebeljan, R. Kačatrajn i Hokobjan.

SRBIJA: Stojković, Rukavina, D. Tošić, Stepanov, Ivanović, Stanković, Krasić, Kuzmanović, Kovačević, Pantelić, Žigić. Igrali su još: Z. Tošić, Lazović i Janković.

Da, samo 0:0 protiv Jermena u Jerevanu, iako smo ih pre toga u Beogradu dobili 3:0. Da nevolja bude veća, Jermeni su nas razbili u drugom poluvremenu, propustivši nekoliko izvanrednih prilika.

Između ova dva duela, "orlovi" su igrali protiv Finaca u Beogradu 0:0. Još jedno Evropsko prvenstvo proteklo je bez našeg nacionalnog tima.

SRBIJA - ESTONIJA 1:3 (0:0)

Kvalifikacije za EURO 2012. Beograd, 8. oktobar 2010. Gledalaca: 12.000.

SRBIJA:Stojković, Lomić, Ivanović, Vidić, Luković, Kačar, Stanković, Kuzmanović, Krasić, Jovanović, Žigić. Igrali su još: M. Ninković, Lazović i Z. Tošić.

ESTONIJA:Parejko, Ran, Piroja, Kruglov, Dmitijev, Purl Kink, Zenjov, Vasiljev, Klavan, Jager. Igrali su još: Purje, Sag i Vunk.

U maju te 2010. godine delovalo je kao da će Srbija da pokori planetu. Sve je izgledalo sjajno i bajno, "orlovi" su bili na putu za Južnu Afriku i Svetsko prvenstvo. Da Radomir Antić, ipak, ne drži sve konce u rukama i da je atmosfera među igračima klimava brzo je izašlo na videlo.

Požar nastao posle kraha u Africi nije imao ko da ugasi. Puklo je i na relaciji selektor - predsednik saveza. Brod je počeo da tone, a SOS signal do nikoga nije dopirao. Antić je kao selektor počeo kvalifikacije za EP, ali je posle remija sa Slovenijom u Beogradu ubrzo otišao iz nacionalnog tima.

On je na vođenje dodeljen Vladimir Petroviću Pižonu.

Ali, spasa nije bilo!

Estonija je direktno maljem u glavu udarila ošamućenu Srbiju. I to usred Beograda. Zanimljivo, "orlovi" su poveli pogotkom Žigića u 60. minutu, posle čega je usledila kanonada ka Stojkoviću i golu Srbije. Tarmo Kink u 63, pa čuveni Konstantin Vasiljev u 73. i na kraju autogol Aleksandra Lukovića u 90. minutu.

ESTONIJA - SRBIJA 1:1 (0:0)

Kvalifikacije za EURO 2012. Talin, 29. mart 2011. Gledalaca: 5185.

SRBIJA: Brkić - Kolarov, Biševac, Vidić, Ivanović - Milijaš, Petrović, Jovanović, Tošić, Ninković - Pantelić. Igrali su još: Žigić i Trivunović.

ESTONIJA:Pareiko, Ran, Klavan, Piroja, Kruglo, Dmitrijev, Puri, Vasiljev, Jager, Sag, Ahjupera. Igrali su još: Purje, Kink i Oper.

Bez nekolicine standardnih igrača, po lošem terenu, snegu, sa imperativom pobede, Srbija ponovo nije uspela protiv Estonije. Ovaj put bila je baš blizu. Marko Pantelić je postigao gol u 39. minutu, a Vasiljev poravnao rezultat u 84.

Uprkos kiksevima, napadima na Stojkovića, neredima u Đenovi i pobede Italijana službenim rezultatom. Srbija je bila na korak od plasmana u baraža za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, ali je sa Italijom igrala nerešeno u Beogradu i izgubila u Sloveniji u poslednjem kolu.

MAKEDONIJA - SRBIJA 1:0 (0:0)

Kvalifikacije za SP 2014. Skoplje, 16. oktobar 2012. Gledalaca: 20.000.

MAKEDONIJA: Pacovski - Georgijevski, Noveski, Grnčarov, Lazevski - Demiri, Gligorov, Tasevski, Ibrahimi - Hasani, Ivanovski.Igrali su još Tričkovski i Šumulikoski.

SRBIJA:Brkić - Tomović, Nastasić, Biševac, Kolarov - Fejsa, Ignjovski, Tošić - Marković, Tadić, Đuričić. Igrali su još: Sulejmani, Ivanović i Lekić.

Siniša Mihajlović je počeo da gradi novi tim, a to ga je koštalo nekoliko bolnih šamara u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu, na koji naravno nismo otišli. Jedan od njih dogodio se u oktobru 2012. godine u Skoplju. Srbija je izgubila od Makedonije i naciji poručila da se ne nada previše u tom ciklusu.

Isti tim koji nas je pobedio u Skoplju, poražen je ubedljivo u Novom Sadu osam meseci kasnije (5:1), ali tada je već bilo kasno…

Strelac za Makedoniju bio je Agim Ibraimi iz penala u 58. minutu.

Znao je naš nacionalni tim da kiksne i protiv selekcija iz "srednjeg nivoa". U poslednjoj utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2002. godine nismo uspeli da pobedimo Sloveniju u Beogradu i ostali smo bez plasmana na Mundijal.

Probleme smo imali i sa Fincima, Makedoncima u prošlim kvalifikacijama, Bosancima, Poljacima, Ircima…

Komentari / 0

Ostavite komentar