Четири Хрватице на територији Исламске државе

Шефица дипломатије Хрватске Весна Пусић потврдила је да се четири држављанке те земље налазе на територији Исламске државе, као и да стране и домаће обавештајне службе надзиру њихову комуникацију с Хрватском.

Регион 11.04.2010 | 22:54
Четири Хрватице на територији Исламске државе

- Укупно су четири жене на страни Исламске државе, не као борци, него као њихове супруге и на подручју су под контролом Исламске државе - рекла је Весна Пусић.

Она је објаснила да је ријеч о особама које нису отишле као борци, већ из породичних разлога, односно удале су се или живе с борцима ИС. Према њеним ријечима, евентуално одузимање пасоша није једноставно питање, јер само Велика Британија има јасан план о томе, а друге земље ЕУ се још консултују.

- Питање је ради ли се ту о женама које треба спасити или санкционисати - рекла је шефица дипломатије.

Хрватски предсједник Иво Јосиповић рекао је да на подручју Исламске државе не борави већи број хрватских држављана, али да службе прате ситуацију.

Он је апеловао на медије да, како је рекао, буду у контакту и да се консултују о томе које је информације добро објавити, а које не, јер "и то утиче на нашу безбједност".

Хрватски медији су објавили да је у недавном нападу коалиционих снага на сиријски град Рака рањена Загрепчанка Дора Билић (27), која је прешла у ислам и придружила се радикалним исламским борцима.

Позивајући се на дипломатске изворе, Јутарњи лист је објавио да су се још три или четири хрватске држављанке придружиле радикалним исламистима у Сирији и Ираку.


Јутарњи лист

Коментари / 0

Оставите коментар