Četiri Hrvatice na teritoriji Islamske države

Šefica diplomatije Hrvatske Vesna Pusić potvrdila je da se četiri državljanke te zemlje nalaze na teritoriji Islamske države, kao i da strane i domaće obaveštajne službe nadziru njihovu komunikaciju s Hrvatskom.

Region 11.04.2010 | 22:54
Četiri Hrvatice na teritoriji Islamske države

- Ukupno su četiri žene na strani Islamske države, ne kao borci, nego kao njihove supruge i na području su pod kontrolom Islamske države - rekla je Vesna Pusić.

Ona je objasnila da je riječ o osobama koje nisu otišle kao borci, već iz porodičnih razloga, odnosno udale su se ili žive s borcima IS. Prema njenim riječima, eventualno oduzimanje pasoša nije jednostavno pitanje, jer samo Velika Britanija ima jasan plan o tome, a druge zemlje EU se još konsultuju.

- Pitanje je radi li se tu o ženama koje treba spasiti ili sankcionisati - rekla je šefica diplomatije.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da na području Islamske države ne boravi veći broj hrvatskih državljana, ali da službe prate situaciju.

On je apelovao na medije da, kako je rekao, budu u kontaktu i da se konsultuju o tome koje je informacije dobro objaviti, a koje ne, jer "i to utiče na našu bezbjednost".

Hrvatski mediji su objavili da je u nedavnom napadu koalicionih snaga na sirijski grad Raka ranjena Zagrepčanka Dora Bilić (27), koja je prešla u islam i pridružila se radikalnim islamskim borcima.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Jutarnji list je objavio da su se još tri ili četiri hrvatske državljanke pridružile radikalnim islamistima u Siriji i Iraku.


Jutarnji list

Komentari / 0

Ostavite komentar