Радови на Јужном току крајем октобра

Директор ЈП "Србијагас" Душан Бајатовић изјавио је данас да очекује да ће радови на градњи Јужног тока почети крајем октобра или почетком новембра, а сада се "иде ка дозволи за покретање градње".

Србија 26.09.2014 | 18:16
Радови на Јужном току крајем октобра

Бајатовић је, отварајући мултимедијалну изложбу "Уједињујући Европу", у којој је на специјализованом камиону постављена мултимедијална опрема за представљање Јужног тока, рекао да су финансијска средства за изградњу Јужног тока обезбеђена.

"Капацитет од 41 милијарде кубних метара гаса у Србији није мењан једино што је претрпело мале измене
јесте да ће излаз Јужног тока из Србије бити код Суботице, а не код Сомбора", рекао је Бајатовић.

Он је додао да то ништа битније неће променти, поготово када је капацитет гаса у питању.

Према његовим речима главни терет финансирања Јужног тока сносиће "Гаспром", а 40 одсто радова у Србији на изградњи Јужног тока радиће домаћа грађевинска оператива.

"Имамо прилику да наши мајстори, али и наши институти и пројектни бирои имају добар аранжман у овом пројекту", рекао је Бајатовић. Он је казао да је дефинитивно да ће грађње Јужног тока бити, додајући да ће се Јужни ток градити и кроз Бугарску и да ће тај пројекат, после тамошњих избора, и у тој земљи имати подршку.

"Ово не причам напамет, јер од седам изборних листа пријављених за предстојеће изборе у Бугарској, њих шест се куне у Јужни ток и похваљује тај пројекат", појаснио је Бајатовић.

Он је рекао да не постоји глобално тржиште гаса, већ да постоје глобалне компаније, као што је "Гаспром" и подсетио је да је "Гаспром" стратешки партнер "Србијагаса".

"Имамо стратешког партнера који је остварио годишњу добит од 62,4 милијарде евра, што је пет пута више од државног буџета Србије", рекао је Бајатовић објашњавајући снагу "Гаспрома" и колико значајног партнера има "Србијагас".


Коментари / 0

Оставите коментар