Radovi na Južnom toku krajem oktobra

Direktor JP "Srbijagas" Dušan Bajatović izjavio je danas da očekuje da će radovi na gradnji Južnog toka početi krajem oktobra ili početkom novembra, a sada se "ide ka dozvoli za pokretanje gradnje".

Srbija 26.09.2014 | 18:16
Radovi na Južnom toku krajem oktobra

Bajatović je, otvarajući multimedijalnu izložbu "Ujedinjujući Evropu", u kojoj je na specijalizovanom kamionu postavljena multimedijalna oprema za predstavljanje Južnog toka, rekao da su finansijska sredstva za izgradnju Južnog toka obezbeđena.

"Kapacitet od 41 milijarde kubnih metara gasa u Srbiji nije menjan jedino što je pretrpelo male izmene
jeste da će izlaz Južnog toka iz Srbije biti kod Subotice, a ne kod Sombora", rekao je Bajatović.

On je dodao da to ništa bitnije neće promenti, pogotovo kada je kapacitet gasa u pitanju.

Prema njegovim rečima glavni teret finansiranja Južnog toka snosiće "Gasprom", a 40 odsto radova u Srbiji na izgradnji Južnog toka radiće domaća građevinska operativa.

"Imamo priliku da naši majstori, ali i naši instituti i projektni biroi imaju dobar aranžman u ovom projektu", rekao je Bajatović. On je kazao da je definitivno da će građnje Južnog toka biti, dodajući da će se Južni tok graditi i kroz Bugarsku i da će taj projekat, posle tamošnjih izbora, i u toj zemlji imati podršku.

"Ovo ne pričam napamet, jer od sedam izbornih lista prijavljenih za predstojeće izbore u Bugarskoj, njih šest se kune u Južni tok i pohvaljuje taj projekat", pojasnio je Bajatović.

On je rekao da ne postoji globalno tržište gasa, već da postoje globalne kompanije, kao što je "Gasprom" i podsetio je da je "Gasprom" strateški partner "Srbijagasa".

"Imamo strateškog partnera koji je ostvario godišnju dobit od 62,4 milijarde evra, što je pet puta više od državnog budžeta Srbije", rekao je Bajatović objašnjavajući snagu "Gasproma" i koliko značajnog partnera ima "Srbijagas".


Komentari / 0

Ostavite komentar