Фејсбукови“ дронови велики као „боинг-747“

Последњих пар година води се велика борба да се бежични интернет приступ обезбеди у сваком кутку света. У тим напорима предњаче „Гугл“ и „Фејсбук“. Јаел Меквајер, један од лидера овог пројекта у „Фејсбуку“, обелоданио је да планирају да развију беспилотну летелицу величине авиона „боинг-747“, која ће моћи да лети годинама.

Информационе технологије 26.09.2014 | 10:42
Фејсбукови“ дронови велики као „боинг-747“

Откад је „Фејсбук“ најавио да жели да реши проблем интернет конекције широм света, добро је познато да стручњаци те компаније раде на развоју беспилотних летелица.

У интервјуу за Масхабле, Мегвајер је открио детаље пројекта.

„Како би дронови могли да буду у ваздуху годинама, мораће да лете изнад комерцијалног ваздушног саобраћаја и облака“, истакао је Мегвајер и додао да те беспилотне летелице треба ословљавати као авионе јер ће бити величине „боинга-747“.

Према његовим речима, једна од беспилотних летелица у развоју у „Фејсбуковој“ лабораторији дугачка је као „шест или седам 'тојота пријус', а тешка као четири гуме тог аутомобила“.

Још није познато када ће бити лансиране прве беспилотне летелице. Нада се да ће прва пробна бити лансирана следеће године у САД, а за прве функционалне одабрана је Индија и још 21 земља у Латинској Америци, Африци и Азији.

Осим техничких изазова, „Фејсбук“ ће морати да направи и међудржавне уговоре о нарушавању ваздушног простора.

Коментари / 0

Оставите коментар