Fejsbukovi“ dronovi veliki kao „boing-747“

Poslednjih par godina vodi se velika borba da se bežični internet pristup obezbedi u svakom kutku sveta. U tim naporima prednjače „Gugl“ i „Fejsbuk“. Jael Mekvajer, jedan od lidera ovog projekta u „Fejsbuku“, obelodanio je da planiraju da razviju bespilotnu letelicu veličine aviona „boing-747“, koja će moći da leti godinama.

Informacione tehnologije 26.09.2014 | 10:42
Fejsbukovi“ dronovi veliki kao „boing-747“

Otkad je „Fejsbuk“ najavio da želi da reši problem internet konekcije širom sveta, dobro je poznato da stručnjaci te kompanije rade na razvoju bespilotnih letelica.

U intervjuu za Mashable, Megvajer je otkrio detalje projekta.

„Kako bi dronovi mogli da budu u vazduhu godinama, moraće da lete iznad komercijalnog vazdušnog saobraćaja i oblaka“, istakao je Megvajer i dodao da te bespilotne letelice treba oslovljavati kao avione jer će biti veličine „boinga-747“.

Prema njegovim rečima, jedna od bespilotnih letelica u razvoju u „Fejsbukovoj“ laboratoriji dugačka je kao „šest ili sedam 'tojota prijus', a teška kao četiri gume tog automobila“.

Još nije poznato kada će biti lansirane prve bespilotne letelice. Nada se da će prva probna biti lansirana sledeće godine u SAD, a za prve funkcionalne odabrana je Indija i još 21 zemlja u Latinskoj Americi, Africi i Aziji.

Osim tehničkih izazova, „Fejsbuk“ će morati da napravi i međudržavne ugovore o narušavanju vazdušnog prostora.

Komentari / 0

Ostavite komentar