Поплава у Србији однијела живот

Једна особа изгубила је живот у поплавама које су због великих киша захватиле општину Кладово, јављају локални медији. Живот је изгубила старија жена из села Подвршка.

Србија 15.09.2014 | 22:44
Поплава у Србији однијела живот

Начелник Штаба за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да је жена настрадала приликом евакуације 20 мештана села Подвршка.
 
“Још увек није познат узрок срмти, али ћемо то покушати сутра да утврдимо”, рекао је Марић.
 
Кладово је од одсечено од света, јер су обилне падавине у бујичном току са обронка планине Мироч срушиле два моста која из Неготина воде ка овом граду. Оштећен је и пут на Ђердапској магистрали код Текије.

На Ђердапској магистрали у правцу Текије, велика количина одрона затворила је прилаз варошу, па су мештани у потпуности одсечени од света. Не може се стићи ни до села Река, Грабовица и Брза Паланка, али у овим местима нема повређених. Због обилних киша, проглашена је ванредна ситуација.

“Око двадесетак житеља села Подвршка у општини Кладово, која је услед обилних падавина и клизишта практично одсечена од света, евакуисано је”, рекао је Марић.

РТБ Бор успутио је сву расположиву механизацију у Текију, како би се убрзало рашчишћавање наноса на Ђердапској магистрали. На спасавању и помоћи угроженом становништву ангажована је и хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова у реону Доњег Милановца и Кладова.

Евакуација становништва Текије, спроводи се у три брода и тренутно је евакуисано 300 људи.

“У току је евакуација, треба збринути још 300 људи. Киша и даље пада, и не може се предвидети шта ће се дешавати. Овде ће се смењивати екипе Штаба за ванредне ситуације, које ће се побринути за све мештане, а механизација РТБ Бор биће довољна за рашчићавање наноса”, додаје Марић.

Он је нагласио да киша у том делу Србије и даље пада због чега су упућене додатне снаге као испомоћ, и то одред од 25 припадника жандармерије из Ниша, 30 припадника МУП-а специјализованих за спасавање на води и њих десетак из Београда који су већ на путу.

“Најтеже је у Кладову, мада и Мајданпек и Неготин нису баш у доброј ситуацији”, прокоментарисао је Марић и навео да чим се буду створили услови интензивније ће се радити на рашчишћавању терена како би се успоставили путни правци.

У Кладову је од јутрос пало 116 литара кише по метру квадратном.

Председник општине Кладово Радован Арежина, рекао је да јако тешка ситуација у селу Грабовица, где је један број људи већ евакуисан.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СЕНОВИЋ

15.09.2014 18:45

ХАРП-овци нам доказују да немамо шта да извеземо за Русију.

ОДГОВОРИТЕ