Poplava u Srbiji odnijela život

Jedna osoba izgubila je život u poplavama koje su zbog velikih kiša zahvatile opštinu Kladovo, javljaju lokalni mediji. Život je izgubila starija žena iz sela Podvrška.

Srbija 15.09.2014 | 22:44
Poplava u Srbiji odnijela život

Načelnik Štaba za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da je žena nastradala prilikom evakuacije 20 meštana sela Podvrška.
 
“Još uvek nije poznat uzrok srmti, ali ćemo to pokušati sutra da utvrdimo”, rekao je Marić.
 
Kladovo je od odsečeno od sveta, jer su obilne padavine u bujičnom toku sa obronka planine Miroč srušile dva mosta koja iz Negotina vode ka ovom gradu. Oštećen je i put na Đerdapskoj magistrali kod Tekije.

Na Đerdapskoj magistrali u pravcu Tekije, velika količina odrona zatvorila je prilaz varošu, pa su meštani u potpunosti odsečeni od sveta. Ne može se stići ni do sela Reka, Grabovica i Brza Palanka, ali u ovim mestima nema povređenih. Zbog obilnih kiša, proglašena je vanredna situacija.

“Oko dvadesetak žitelja sela Podvrška u opštini Kladovo, koja je usled obilnih padavina i klizišta praktično odsečena od sveta, evakuisano je”, rekao je Marić.

RTB Bor usputio je svu raspoloživu mehanizaciju u Tekiju, kako bi se ubrzalo raščišćavanje nanosa na Đerdapskoj magistrali. Na spasavanju i pomoći ugroženom stanovništvu angažovana je i helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova u reonu Donjeg Milanovca i Kladova.

Evakuacija stanovništva Tekije, sprovodi se u tri broda i trenutno je evakuisano 300 ljudi.

“U toku je evakuacija, treba zbrinuti još 300 ljudi. Kiša i dalje pada, i ne može se predvideti šta će se dešavati. Ovde će se smenjivati ekipe Štaba za vanredne situacije, koje će se pobrinuti za sve meštane, a mehanizacija RTB Bor biće dovoljna za raščićavanje nanosa”, dodaje Marić.

On je naglasio da kiša u tom delu Srbije i dalje pada zbog čega su upućene dodatne snage kao ispomoć, i to odred od 25 pripadnika žandarmerije iz Niša, 30 pripadnika MUP-a specijalizovanih za spasavanje na vodi i njih desetak iz Beograda koji su već na putu.

“Najteže je u Kladovu, mada i Majdanpek i Negotin nisu baš u dobroj situaciji”, prokomentarisao je Marić i naveo da čim se budu stvorili uslovi intenzivnije će se raditi na raščišćavanju terena kako bi se uspostavili putni pravci.

U Kladovu je od jutros palo 116 litara kiše po metru kvadratnom.

Predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina, rekao je da jako teška situacija u selu Grabovica, gde je jedan broj ljudi već evakuisan.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

СЕНОВИЋ

15.09.2014 18:45

ХАРП-овци нам доказују да немамо шта да извеземо за Русију.

ODGOVORITE