И Наполеон имао предбрачни уговор

Иако су данас предбрачни уговор нешто сасвим нормално међу младенцима који су прије брака посједовали одређену имовину, мало ко зна да је и славни Наполеон Бонапарте саставио предбрачни уговор са својом великом љубави Жозефином де Боарне.

Свијет 13.09.2014 | 07:44
И Наполеон имао предбрачни уговор

Иако је била његова највећа животна љубав, Наполеон ни тада није ништа препуштао случају, као што ће се показати у каснијем животу.

Наполеон, познат по опрезу, само дан прије вјенчања са Жозефином саставио је уговор који дефинише њихов однос и њихове брачне обавезе.

Овај документ, који многи сматрају веома битном историјском грађом, биће понуђен на аукцији 21. септембра, а цијену мало ко може предвидјети, с обзиром на његову важност. Иначе, сам уговор је доказ да је и сама Жозефина била реалиста и свјесна чињенице да се, упркос великој љубави, брак може распасти. Ставивши свој потпис на овај документ, сама себи је запечатила судбину.

Свјесна оног шта је чека, Жозефина није у уговору навела сву своју имовину, вјероватно настојећи да задржи нешто за себе, након што једног дана њеној и Наполеоновој љубави дође крај.

Занимљиво је да овај документ, иако вјеродостојан, садржи и неке нетачне факте, јер се испоставило да су обоје лагали за године, како би прикрили чињеницу да је Жозефина била шест година старија од Наполеона. Једна од битних тачака уговора односи се и на то да му она мора подарити насљедника, што ће, испоставиће се на крају, бити и погубно за њихов брак.

Жан-Кристоф Шатењер, из аукцијске куће гдје ће се одржати аукција, о свему овоме каже:

"Морам признати да је овај уговор пут скривених замки. И док на први поглед дјелује прилично једноставно, када га боље проучите видјећете да има доста условљавања, али и прећутаних чињеница", каже он.

Иако је њихова љубав окарактерисана као једна од највећих, на крају се испоставило да је Жозефина имала добар предосјећај, јер је брак окочан након непуних десет година. Наиме, након што му Жозефина није подарила потомке, што је била једна од тачака овог уговора, брак је окончан. Уговор је потписан 8. марта 1796. године и налази се у одличном стању, што му само може повећати цијену.

Иначе, Жозефина је била Наполеонова прва жена. Рођена је као Роза, на Мартинику, гдје је њена породица имала плантажу шећера.

Родитељи су је удали за Александра де Боарнеа. У браку су имали двоје дјеце, али су се растали због брачних размирица. Александар је у доба револуције погубљен на гиљотини.

Без обзира на Наполеонову неупитну љубав према Жозефини, која је потврђена њиховом другом родбинском везом, када се њена кћерка из првог брака удала за Наполеоновог млађег брата, њена немогућност да има дјецу је пресудила вези јер је стварала повремене свађе и оптужбе.

До развода формално долази на њен захтјев 1809, вјероватно поштујући одредбе предбрачног уговора.

Наполеон се потом 1810. оженио деветнаестогодишњом аустријском надвојвоткињом Маријом Лујзом, кћерком аустријског цара Фрање И. Иако није добровољно ушла у овај брак, већ сљедеће године Марија Лујза родила је Наполеону сина, насљедника трона.

Марија Лујза напустила је Наполеона 1814, кад је прогнан на Елбу. Она је током каснијег живота имала још два брака и умрла 1847. године.

Син Наполеона и Марије Лујзе добио је име Франсоа Шарл Бонапарте. Када је Наполеон абдицирао 1815. као четверогодишњи дјечак проглашен је за француског цара под именом Наполеон ИИ. Био је болешљиво дијете. Надимак му је био Орлић, а умро је веома рано, у 21. години.

Извор: Агенције

 

Коментари / 0

Оставите коментар