I Napoleon imao predbračni ugovor

Iako su danas predbračni ugovor nešto sasvim normalno među mladencima koji su prije braka posjedovali određenu imovinu, malo ko zna da je i slavni Napoleon Bonaparte sastavio predbračni ugovor sa svojom velikom ljubavi Žozefinom de Boarne.

Svijet 13.09.2014 | 07:44
I Napoleon imao predbračni ugovor

Iako je bila njegova najveća životna ljubav, Napoleon ni tada nije ništa prepuštao slučaju, kao što će se pokazati u kasnijem životu.

Napoleon, poznat po oprezu, samo dan prije vjenčanja sa Žozefinom sastavio je ugovor koji definiše njihov odnos i njihove bračne obaveze.

Ovaj dokument, koji mnogi smatraju veoma bitnom istorijskom građom, biće ponuđen na aukciji 21. septembra, a cijenu malo ko može predvidjeti, s obzirom na njegovu važnost. Inače, sam ugovor je dokaz da je i sama Žozefina bila realista i svjesna činjenice da se, uprkos velikoj ljubavi, brak može raspasti. Stavivši svoj potpis na ovaj dokument, sama sebi je zapečatila sudbinu.

Svjesna onog šta je čeka, Žozefina nije u ugovoru navela svu svoju imovinu, vjerovatno nastojeći da zadrži nešto za sebe, nakon što jednog dana njenoj i Napoleonovoj ljubavi dođe kraj.

Zanimljivo je da ovaj dokument, iako vjerodostojan, sadrži i neke netačne fakte, jer se ispostavilo da su oboje lagali za godine, kako bi prikrili činjenicu da je Žozefina bila šest godina starija od Napoleona. Jedna od bitnih tačaka ugovora odnosi se i na to da mu ona mora podariti nasljednika, što će, ispostaviće se na kraju, biti i pogubno za njihov brak.

Žan-Kristof Šatenjer, iz aukcijske kuće gdje će se održati aukcija, o svemu ovome kaže:

"Moram priznati da je ovaj ugovor put skrivenih zamki. I dok na prvi pogled djeluje prilično jednostavno, kada ga bolje proučite vidjećete da ima dosta uslovljavanja, ali i prećutanih činjenica", kaže on.

Iako je njihova ljubav okarakterisana kao jedna od najvećih, na kraju se ispostavilo da je Žozefina imala dobar predosjećaj, jer je brak okočan nakon nepunih deset godina. Naime, nakon što mu Žozefina nije podarila potomke, što je bila jedna od tačaka ovog ugovora, brak je okončan. Ugovor je potpisan 8. marta 1796. godine i nalazi se u odličnom stanju, što mu samo može povećati cijenu.

Inače, Žozefina je bila Napoleonova prva žena. Rođena je kao Roza, na Martiniku, gdje je njena porodica imala plantažu šećera.

Roditelji su je udali za Aleksandra de Boarnea. U braku su imali dvoje djece, ali su se rastali zbog bračnih razmirica. Aleksandar je u doba revolucije pogubljen na giljotini.

Bez obzira na Napoleonovu neupitnu ljubav prema Žozefini, koja je potvrđena njihovom drugom rodbinskom vezom, kada se njena kćerka iz prvog braka udala za Napoleonovog mlađeg brata, njena nemogućnost da ima djecu je presudila vezi jer je stvarala povremene svađe i optužbe.

Do razvoda formalno dolazi na njen zahtjev 1809, vjerovatno poštujući odredbe predbračnog ugovora.

Napoleon se potom 1810. oženio devetnaestogodišnjom austrijskom nadvojvotkinjom Marijom Lujzom, kćerkom austrijskog cara Franje I. Iako nije dobrovoljno ušla u ovaj brak, već sljedeće godine Marija Lujza rodila je Napoleonu sina, nasljednika trona.

Marija Lujza napustila je Napoleona 1814, kad je prognan na Elbu. Ona je tokom kasnijeg života imala još dva braka i umrla 1847. godine.

Sin Napoleona i Marije Lujze dobio je ime Fransoa Šarl Bonaparte. Kada je Napoleon abdicirao 1815. kao četverogodišnji dječak proglašen je za francuskog cara pod imenom Napoleon II. Bio je bolešljivo dijete. Nadimak mu je bio Orlić, a umro je veoma rano, u 21. godini.

Izvor: Agencije

 

Komentari / 0

Ostavite komentar